Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 22 листопада

В Україні:

  • Тривалість повітряних тривог не скоротиться. Начальник служби звʼязків з громадськістю Командування Повітряних Сил повідомив, що тривалість повітряних тривог через зліт російських винищувачів не зменшиться. Це повʼязано з тим, що ЗСУ не завжди мають інформацію про наявність на їх бортах ракет. Поки що будь-який інший варіант не гарантуватиме безпеку людей, а знехтувати цим параметром влада і командування не можуть. 
  • На кордоні з Польщею загострення ситуації. Польські перевізники повідомили, що розширять свою акцію і заблокують ще один пункт пропуску “Медика-Шегині”. Також вони наголошують, що на найбільшому терміналі пропуску “Ягодин-Дорогуськ” протест триватиме до 1 лютого 2024 року. В той же час перевізники Словаччини тимчасово зняли блокування на українсько-словацькому кордоні.
  • П’ятий енергоблок на Запорізькій АЕС переводять в стадію “холодного зупинки”. Спеціалісти МАГАТЕ повідомляють, що зараз на атомці намагаються встановити причини витоку борованої води, яку виявили нещодавно. Після цього з шести енергоблоків в стадії “гарячої зупинки” залишиться лиш один. 
  • Стало відомо, що з 1 січня декотрі категорії ВПО залишаться без виплат від держави. Наприклад, відмову отримають ті, чий майновий стан дозволяє утримувати домогосподарство самостійно без допомоги держави. Більшість пенсіонерів і соціально незахищених осіб отримуватимуть виплати, як і раніше. 

За кордоном:

  • Болгарія ухвалила передачу Україні бронетранспортерів і іншої техніки. Будуть надані бронетранспортери, озброєння і запчастини. Вони були придбані ще за радянських часів кілька десятків років тому.
  • В Північній Македонії таємно готували українських військових. Про це розповіла міністерка оборони країни. Вона сказала, що місце тренувань було засекреченим з міркувань безпеки. Північна Македонія і надалі планує надавати допомогу у навчанні військових з України стільки, скільки в цьому буде потреба.
  • ЄС представив план гарантій безпеки для України. Він передбачає 8 головних пунктів, серед яких довготермінові поставки військової техніки, навчання ЗСУ, посилення кібербезпеки і протидія дезінформації, підтримка з розмінування територій, обмін розвідданними і супутниковими знімками та підтримка енергетики. 
  • ХАМАС погодився на обмін заручників. Щоправда, він висунув нерівні умови: буде відпущено 50 жінок і дітей в обмін на 150 палестинців. Ізраїль погодився на це, оскільки звільнення жінок і дітей – першочергове завдання для країни. 

м

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *