Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 20 грудня

В Україні:

  • 19 грудня відбулося підсумкове спілкування Президента України Володимира Зеленського з представниками медіа. Він відповів на ключові питання, які стосуються економіки, допомоги від міжнародних партнерів, причин невідповідності очікувань від контрнаступу до його результатів, військових планів на наступний рік тощо. Конференція викликала жваві обговорення і критику в соцмережах, що було очікувано.
  • В анексованому Криму заявили про ранковий удар по військовим частинам під Алуштою, де зафіксували щонайменше три влучання по пункту управління ФСБ. Повідомляють, що удар був завданий БПЛА. В результаті атаки один працівник ФСБ отримав поранення, а антена супутникового звʼязку зазнала пошкоджень. Годиною пізніше відбувся обстріл командно-вимірювального комплексу, розташованого в Сакському районі. Там атакували двічі, що призвело до ушкодження військової техніки. 
  • 20 грудня стало відомо, що ЄС виділив для України грант розміром 150 млн євро. Ця сума буде передана в рамках угоди про відновлення країни та посилення її стійкості. В Міністерстві фінансів повідомили, що кошти в першу чергу спрямують для відновлення критичних обʼєктів, таких як транспортна інфраструктура, обʼєкти комунального господарства, соціальна інфраструктура, зруйноване житло тощо.
  • Продовжує зростати кількість вагонів з зерном, які прямують до одеських портів. За тиждень їх кількість зросла на тисячу і склала 6,66 тисяч. Але при цьому добове вивантаження впало в два рази. Через це найближчим часом передбачаються накопичення вагонів у районі Великої Одеси. Тому зараз намагаються збільшити обсяги передачі вагонів через сухопутні прикордонні шляхи. Найбільше йде через Румунію, також збільшились обсяги, які прямують до Словаччини. 

У світі:

  • Окружний суд Колорадо заборонив Дональду Трампу брати участь в президентських виборах. Але заборона ця розповсюджується лише на цей штат і не має відношення до решти США. Передбачають, що це рішення буде оскаржене у Верховному Суді. Частина суддів в цій інституції була призначена самим Трампом, тому постало питання, чи можна вважати їх рішення незаангажованим. 
  • У  Болгарії триває процедура внесення змін в конституції. Сьогодні там затверджена низка змін. Голосування проходило поіменно. Головні зміни стосуються зменшення впливу президента на призначення, які відбуваються в уряді. Тепер для бажаючих обіймати публічні посади подвійне громадянство перестане бути завадою, повноваження генпрокурора обмежаться, а процедура його призначення зміниться, судочинство буде розділене на Вищу раду прокурорів і судочинства і т.д. Але Президент заявив, що ці рішення матимуть негативні наслідки, тож він зобовʼязаний оскаржити їх.   
  • Стало відомо про атаку по півдню Ізраїлю ракетами, які були запущені з території Лівану. Всі шість ракет були перехоплені ізраїльським ППО, після чого ліванська установка була вражена разом з бойовиками, які її використовували. Внаслідок атаки по Ізраїлю двоє військовослужбовців отримали поранення, їх евакуювали для надання медичної допомоги. 
  • В США біля будівлі Капітолію почалась антиізраїльська акція, яку розігнала поліція. Люди тримали в руках плакати із закликами припинити військові дії між Ізраїлем та ХАМАС. Для цього мітингувальники закликали не виділяти більше ані доллара на підтримку Ізраїля. Спочатку протестувальники розташувалися в самому Капітолії, але потім їх вивели назовні, бо проведення протестів всередині категорично заборонено. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *