Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 25 грудня

В Україні:

  • На посаду уповноваженого Антимонопольного комітету України наказом Президента Зеленського призначено Дениса Клюшникова. Подача анкет для бажаючих обійняти цю посаду проходило досить кволо, тому терміни подачі було продовжено. З 2019 року Клюшников працював заступником председателя Донецької обласної адміністрації.
  • Кабінет Міністрів опрацював законопроект про мобілізацію. Це дасть змогу виконати запит командування на мобілізацію 500 тис військовослужбовців у найближчий час. Повідомив про це голова фракції “Слуга народу” Давід Арахамія. 
  • Міністр закордонних справ Польщі відвідав Київ. Це перший робочий візит Сікорського в іншу країну після призначення. Він дав інтервʼю просто під час повітряної тривоги, і запевнив, що Польща беззаперечно на боці України. Він висловив сподівання, що співпраця Києва з урядом Туска буде плідною.
  • У Зеленського повідомили, що зараз готується зустріч для переговорів Президента України з Премʼєр-міністром Угорщини Орбаном. Головним питанням буде регулювання відносин між двома країнами. Будуть обговорювати як питання національних меншин на українських територіях, так і економічні фактори, зокрема – транзит між Україною та Угорщиною. На думку Зеленського, особисті переговори найбільш ефективні, саме тому перед ними треба пропрацювати напрямки діалогу.

У світі:

  • В столиці Сербії Белгороді сталась протестна акція, під час якої протестувальники намагалися силою потрапити до будівлі мерії міста. Перші протести почалися з 17 грудня, одразу після виборів, але 24 грудня вперше вони переросли до заворушень. Президент Сербії у своєму зверненню повідомив, що в результаті поранено двох полісменів, а більше 35 учасників мітингу потрапили під арешт. Опозиція звинувачує чинну владу в тому, що поліції було віддано наказ застосовувати силу, в результаті чого протестувальників побили кийками. Інцидент було завершено до 22 години вечора, але опозиціонери мають намір звернутися до суду зі звинуваченнями. 
  • Голови Комітетів Сейму Литви збираються відвідати Варшаву, щоб узгодити постачання в Україну допомоги. В звʼязку з новими обмеженнями вантажі, які могли б бути доставлені за добу або дві, застрягають на місяць. Тому у Польщі Комітет має намір порушити питання про помʼякшення процедури. Якщо візит буде плідним, то транспортування вантажів подвійного призначення пришвидшиться.
  • В США вперше за останні 3,5 роки інфляція почала сповільнюватись. Зафіксовано падіння цін, що в свою чергу спричинило підвищення очікування ринку фінансів стосовно зниження процентної ставки. За даними Міністерства торгівлі, сповільнення інфляції призвело до збільшення споживчих витрат і значного пожвавлення американської економіки.
  • Стало відомо, що в Росії знову застосовують каральну медицину. Ці практики переслідування інакомислячих широко використовувалися ще за часів СРСР. Новий епізод відбувся цього року в Санкт-Петербурзі, де жінку, що не підтримує мілітарну агресію РФ, змусили проходити примусове психіатричне лікування у стаціонарі. На момент винесення вироку Вікторії Петровій 29 років. Мінімум півроку її “лікуватимуть”, після чого можуть продовжити термін перебування в психіатричному стаціонарі. 
  • Проект Ілона Маска збанкротував. Ним стала транспортна компанія Hyperloop One, яка починаючи з 2013 року мала на меті збудувати спеціальний шлях для наземного транспортування пасажирів зі швидкістю реактивного літака. Проект коштував сотень мільйонів доларів, а потім сторонній спонсор інвестував у реалізацію ще 350 мільйонів доларів. Гроші швидко закінчились, а сам проект з 31 грудня офіційно отримає статус банкрута. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *