Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 26 грудня

В Україні:

  • В порту Феодосії вночі відбулося ураження російського десантного корабля “Новочеркаськ”. Кадри атаки одразу потрапили в мережу, бо це зафільмували місцеві жителі. Речник Повітряних сил України Ігнат розповів, що атака була здійснена ракетами дальнього радіусу дії. Голова окупаційної влади Криму Аксенов повідомив, що загинула одна людина, проте, команда корабля складається з 87 членів, тому українська сторона вважає, що втрати значно більші. На думку Ігната, “Новочеркаськ” не підлягає відновленню.
  • Законопроект про мобілізацію оновили, зараз він знаходиться на розгляді у Верховній Раді. Стало відомо, що в нього внесуть зміни про зменшення призовного віку з 27 до 25 років, посилення покарання за неявку до ТЦК, введення електронних Є-Повісток, категорії громадян з відстрочкою і обліку українських чоловіків, які перебувають за кордоном. Нові правила працюватимуть з весни 2024 року.
  • НБУ надав звіт, згідно з яким доларизація в країні сягнула мінімального значення за останні 20 років. Це означає, що гривня витісняє іноземну валюту в операціях, які відбуваються всередині країни. Це відбулося за рахунок того, що дохідність гривневих вкладів для населення набагато вища, ніж доларових. Передбачається, що попри коливання курсу гривні, тенденція до дедоларизації зберігатиметься і надалі. 
  • Державна митна служба проінформувала, що до 2025 року від оподаткування ввізним митом і ПДВ звільняються такі товари: БпЛА, приціли різних типів, тепловізори і прилади нічного бачення, переносні радіостанції та портативні засоби РЕБ. Ці товари юридичні і фізичні особи зможуть ввозити в Україну, а також пересилати без сплати мита. 

У світі:

  • Перші пілоти закінчили підготовку до польотів на винищувачах F-16 у Великій Британії. Зараз ці шість військовослужбовців вже в Данії, де продовжують навчання безпосередньо на винищувачах згаданого типу. Крім них ще десятеро пілотів після навчання залишились в Британії, щоб після поглиблення мовної підготовки продовжувати льотне навчання. Також їм треба опанувати авіаційну медицину і пройти навчання з центрифугами. 
  • Зафіксовано зменшення цін на нафту на лондонській біржі. Це повʼязують з низькою активністю торгів після різдвяних свят. Відмічають, що падіння ціни позитивно впливає на курс американського долара.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що всі комплекти ядерної зброї, яку планували переправити на білоруські території, вже доставили до пунктів призначення. Частина була перевезена у вересні та жовтні, а остання частина – у листопаді. 
  • Післявиборчий конфлікт у Сербії наростає. Громадян турбує те, що нова влада демонструє проросійський вектор, і це перешкоджає євроінтеграції. Проросійська позиція стала більш явною саме в останні дні, що перекреслило всі вчасні намагання Белграда до багатовекторності зовнішнього курсу. Експерти зазначають, що раніше сербська влада намагалася враховувати як думку європейських лідерів так і російських чи навіть пекінських. Але тепер президент і премʼєр-міністр практично повторюють риторику Москви. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *