Дайджест головних новин в Україні і у світі за добу від 7 грудня

В Україні:

  • Президент звільнив Вениславського з посади свого представника у Верховній раді України. За словами самого депутата, причиною стало те, що він поєднував це з військовими проектами, через що відчував значний брак часу. Перспективу звільнення обговорили з Президентом ще кілька днів тому. 
  • Росія атакувала дві ТЕС в прифронтовій зоні, через що обладнання серйозно постраждало. Внаслідок цього два енергоблоки перестали працювати. Відновлювальні роботи вже розпочато, але коли ТЕС зможуть знову ввести в експлуатацію, ще не відомо. Це стало причиною значного дефіциту в енергосистемі України, який вдалося врегулювати завдяки експорту з Європи.
  • В Донецькій області через обстріли з боку російської армії знеструмлено шахту, під час чого всередині працювали робітники. Напруга зникла у всьому населеному пункті. Відомо, що в шахті опинились 35 шахтарів. Основний шлях виходу було неможливо використовувати, тому для підняття людей на поверхню задіяли додаткові шляхи. 
  • Українською розвідкою було проведено операцію, в ході якої вдалося знищити два російські десантні катери “Акула” і “Серна”. Після атаки обидва катери затонули разом з бронетранпортером, який знаходився на борту. В цей же час один український БПЛа вибухнув у ремонтному доку, завдавши руйнувань. Важливо, що атака велася низькобюджетними дронами, які швидко виготовляються.  
  • Уряд ухвалив законопроект про лобіювання, як повідомила віцепремʼєрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина. Цей закон необхідний для того, щоб починати з ЄС переговори щодо майбутнього членства України. Тепер залишається ще три законопроекти, які треба ухвалити. Планується, що це відбудеться до кінця наступного тижня. Це було б дуже важливо в той момент, коли обговорюється рішення по членству України.

У світі:

  • Гаяна просить допомоги США та ООН. Країна опинилась під загрозою анексії району Ессекібо, про що повідомив президент Венесуели Мадуро. Ессекібо становить більшу частину Гаяни. Венесуельська сторона вже провела референдум, за результатами якого має намір визнати 160 тис кілометрів квадратних території своєю. Зараз планується серія заходів, серед яких підготовка закону про визнання нового штату і видачу паспортів Венесуели жителям регіону. Також готують нові карти, на яких Ессекібо вже буде в складі Венесуели, а на території, де знаходяться поклади нафти і інших корисних копалин, вже наказано починати видобуток. Тут же планують створити військовий підрозділ.
  • Вирішено розпочати масове транспортування українських вантажівок через польсько-український кордон потягами. Так намагатимуться розвʼязати питання з блокуванням кордону польськими перевізниками. Щоб приступити до реалізації схеми, залишилось узгодити деякі моменти з Польщею. Треба владнати методи оформлення кількості палива в баках і габарити вантажів. Зараз вже завантажено 23 спеціальні вагони.
  • В Брянську (Росія) восьмикласниця принесла в клас вогнепальну зброю, з якої вистрілила кілька разів. В результаті цього померло двоє однокласників дівчини, ще четверо дітей отримали поранення, а сама восьмикласниця одразу ж після стрілянини вчинила самогубство. Зброю вона взяла у свого батька, а в школу пронесла її у картонному тубусі. 
  • Вибухнув скандал з приводу використання дитячої рабської праці найбільшим американським виробником шоколаду Mars. Пʼятирічних дітей на фермах виявили журналісти. Їх використовували під час збору бобів какао. Далі сировина йде на виготовлення батончиків Mars, M&Ms та Snickers. Через це правозахисники подали позов на швейцарську групу Nestle і американську компанію Mars. Вони представляють інтереси осіб із Гани та Малі, яких було продано в рабство на ферми з вирощування какао в дитячому віці. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *