Дайджест головних новин в Україні і у світі за тиждень

В Україні:

  • Стали інтенсивнішими атаки по енергетичній інфраструктурі, через що в системі виник значний дефіцит. Поки що перекривати його вдається експортуванням електроенергії від європейських партнерів, однак уряд звертається до українців з проханням мінімізувати обсяги витрат електроенергії, особливо в пікові години (з 9 ранку до 19 години вечора). Повідомили, що не виключена можливість віялових відключень, проте зараз роблять все можливе, щоб мінімізувати таку ймовірність.
  • Весь тиждень в новинах присутня інформація про просування українських підрозділів в районі Авдіївки, в той час як російські джерела вказують про таке ж просування з іншого флангу населеного пункту. І перше, і друге відповідає дійсності, а експерти підкреслюють, що це не принесло жодних суттєвих змін в ситуації. Суттєвим погіршенням є те, що через блокування польсько-українського кордону в українських підрозділах посилюється брак озброєння і всього необхідного. Успіхом можна вважати ліквідацію двох російських десантних катерів разом з броньованим транспортером на борту в чорноморській акваторії.
  • Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що наступного року пенсія буде проіндексована три рази – в січні, березні та липні. Підвищення буде застосовано до всіх, хто вийшов на пенсію більше, ніж три року тому, бо останніми роками принцип нарахування пенсії змінився і більше відповідає дійсності. При цьому зʼявилась інформація, що з січня можуть бути затримки по соціальним виплатам, в тому числі – і по пенсіям, якщо США не узгодить допомогу Україні. 

У світі:

  • Ситуація між Гаяною та Венесуелою сягнула апогею. Після референдуму, який провела Венесуела, почалась повномасштабна підготовка до анексії Ессекібо. Вона полягає не лише в певних формальностях, таких як зміни на друкованих картах, але і в скорій зміні громадянства населення, що проживає на території спірного регіону. Їм планують якомога швидше видати венесуельські паспорти. Те, що конфлікт може перерости у військове протистояння, відмічає і сусідня Бразилія, яка вже почала концентрацію мілітарних сил на кордоні, щоб перешкодити потраплянню військової техніки в Ессекібо. Гаяна зробила звернення до керівництва США та ООН, в якому просить зарадити ситуації. Яка буде реакція і чи буде вона взагалі, стане зрозуміло найближчим часом. 
  • Президент Росії Володимир Путін заявив про те, що буде брати участь в президентських виборах РФ. Це відбулося досить постановочно, бо пропагандисти розповсюджують інформацію, що диктатор дав таку обіцянку російському бойовику, якого нагороджував. Нібито саме цей військовослужбовець попросив Путіна балотуватися в Президенти. Насправді подібні рішення приймаються не імпульсивно, що очевидно. Тим більше, навряд чи таке прохання могло бути експромтом від військового.
  • В Підмосковʼї 6 грудня ліквідовано держзрадника України Іллю Киву. Смерть настала внаслідок двох пострілів: один – у груди, інший (ймовірно, контрольний) – у голову. Відповідальність за операцію покладають на українські спецслужби. Заперечення цієї інформації українська сторона не надавала. На момент смерті Киві було 46 років.
  • Конгрес США так і не затвердив законопроект про надання допомоги Україні. Ситуація стає критичною, адже фінанси, попередньо закладені для цих цілей, практично закінчилися. Проблема полягає в тому, що сенатори хочуть розглядати можливість допомоги Києву лише в разу серйозної внутрішньої реформи, яка зможе змінити міграційну картину на кордоні з Мексикою. Така політика для втілення в життя потребує значних фінансів. Наприкінці тижня Білий дім повідомив, що почалися пошуки можливості владнати питання посилення кордонів США, що дасть змогу позитивного рішення і щодо допомоги Україні. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *