Дайджест головних новин в Україні і у світі за останній тиждень

В Україні:

  • Президент України Зеленський 19 грудня провів підсумкову прес-конференцію. Вперше на неї були запрошені не лише співпрацівники телекомпаній, радіостанцій та новинних сайтів, а й представники Телеграм-каналів. Спілкування продовжувалося дві години, під час котрого присутні задавали питання як про політичну ситуацію, так і про стосунки правлячої еліти країни. 
  • Протягом тижня почастішали атаки по базам військового значення у Криму. Уражено станції супутникового звʼязку, знищено кілька одиниць техніки, пункт управління ФСБ. Вдруге за тиждень над Керченським мостом здійнялася димова завіса. Попри заяви окупаційної влади, що ураження не відбулося, рух мостом перекрито. 
  • Заявили про необхідність нової хвилі мобілізації в Україні. Треба призвати біля 400-500 тисяч осіб, щоб мати в наявності достатнє комплектування сил оборони військовими. Саме така кількість дасть змогу нормально підготувати їх і підвищувати кваліфікацію згідно з вимогами та нормами. Схема, за якої буде проводитися мобілізація, наразі опрацьовується. 
  • Під час Diia Summit презентували нові послуги. Революційним проривом стала можливість проводити перереєстрацію транспортних засобів у застосунку Дія. Це виключає змогу хабарництва і маніпуляцій, які завжди повʼязані з людським фактором. Ще одна інновація  – оновлена мапа пунктів незламності по всій Україні. 

У світі:

  • Конгрес США відправився на різдвяні канікули, так і не дійшовши згоди щодо ухвалення допомоги Україні, Тайваню та Ізраїлю на 2024 рік. До подальшого розгляду цього питання конгресмени приступлять з 8 січня. На даний момент є інформація, що в Конгресі налаштовані позитивно, тому очікувати ухвалення після цієї дати можна буквально в будь-який день.
  • Стало відомо, що Нідерланди вже до кінця місяця можуть передати Україні 18 винищувачі F-16. Про це стало відомо з розмови нідерландського премʼєра з Президентом України. Зовсім скоро літаки прибудуть в Україну, але головні умови для їх передачі – це експортний дозвіл, персонал, який має певну кваліфікацію для обслуговування цих винищувачів, і інфраструктура. Всього Нідерланди планують передати 50 бортів F-16, але коли прибудуть решта з них, поки невідомо. 
  • Польські фермери вчергове знімають блокаду польсько-українського кордону. Влада пообіцяла їм виділити субсидії на кукурудзу, не підвищувати податки протягом 2024 року і надавати кредити ліквідності. Міністр сільського господарства повідомив, що для виконання всім вимог потрібен час, але кошти для цього вже закладено у держбюджет, який якраз розглядають. 
  • В Чехії оголошено день скорботи після стрілянини в столиці. 24-річний студент вбив батька, після чого відправився в свій університет, де розстріляв 14 людей і поранив ще 25. Після цього чоловік скоїв самогубство. Мотиви злочину поки що достеменно невідомі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *