Дайджест головних новин України і світу за останню добу від 8 листопада

В Україні:

  • Звільнення Міністра молоді та спорту. “Марафон” звільнень високопосадовців продовжується. 8 листопада заяву щодо відставки подав Вадим Гутцайт. Обіцяють, що рішення буде прийнято в стислі терміни. На посаді Міністр перебував з березня 2020 року. В 2019 році він збирався брати участь у виборах від партії Слуга народу, але потім відмовився від цього. Хто замінить Гутцайта після відставки, поки що невідомо. 
  • Ліквідовано канал незаконного вивезення з України обладнання для МіГ-29. Викрадали його з одного з найбільших підприємств оборонпрому України “Мотор Січ”, яке знаходиться в Запоріжжі. В цій же схемі задіяно і ділків з Одеси та Харкова. Группа хотіла переправити обладнання за кордон на суму 2,5 млн грн. Крім того для незаконного експорту було приготовано радіолокаційний блок для МіГ-29, який використовується для систем ППО.
  • Словаччина не затвердила пакет військової допомоги Україні. Про це ще напередодні висловлювалися припущення, але були сподівання на ефективну дипломатичну роботу з української сторони. Однак, оптимістичний прогноз не справдився. В новому пакеті допомоги мусили бути 4 млн набоїв калібру 7,62 мм, 5,176 тис боєприпасів для гармат 125 мм калібру, 140 ракет для ППО Куб, 8 мінометів і 1,2 тис мін.
  • Україна готується до імпорту електроенергії взимку. Президент Зеленський рекомендував підготувати умови для залучення електроенергії на опалювальний період 2023-2024. Це відбувається в рамках посилення стійкості Української енергосистеми. Паралельно опрацьовується питання погашення боргів з компенсації тарифів на газ та електроенергію згідно механізму покладання спеціальних обовʼязків.
  • Відбулась атака по “Республіканському центру безпілотних систем “ДНР”, який розташовано в Донецьку. На його базі готували операторів дронів для війни в Україні. З відео і фото в мережі видно, що будівля зазнала значного руйнування. Повідомляють про те, що удар було нанесено з HIMARS. Відомо про поранених і загиблих, але їх кількість ще невідома.

У світі:

  • Міністр оборони Ізраїлю повідомив, що лідер угруповання ХАМАС Ясар Сінвар перебуває в оточенні. Місце перебування – бункер в Газі, але де саме він розташований, невідомо. Ясар Сінвар є одним із засновників військового крила ХАМАС, а також – співзасновник апарату безпеки.
  • Найбільший банк Швейцарії вперше за 6 років зазнав збитків. Але справа не в проблемах самого банку, а в попередньому поглинанні свого конкурента. Тобто, збитки були планові, а в подальшій перспективі це принесе тільки ще більші доходи. 
  • Кадиров пообіцяв звільнити посадовців, діти яких не розмовляють чеченською. Він закликав до того, щоб в родинах приділяли більше уваги мовному питанню, адже в дитсадках і школах навчання ведеться російською. За словами Кадирова, “у покоління, яке не розмовляє і не думає чеченською, немає майбутнього”. Це сколихнуло хвилю обурення у спільноти, адже за уявні притиски російської мови Росія розвʼязала війну проти України, а Кадиров спокійно дозволяє собі такі заяви безпосередньо в РФ.
  • ЮНІСЕФ надала перелік країн з високим доходом, в яких найвищий рівень щастя у дітей. Це Нідерланди, Данія та Норвегія. Найнижчі щаблі з 41 країни отримали Чилі, Болгарія і США. Для оцінки враховували цілу низку соціально-економічних факторів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *