Дайджест новин в Україні та світі за останню добу від 13 листопада

В Україні:

  • Колишній голова Меджлісу Мустафа Джемілєв з рук Президента Зеленського отримав нагороду – звання Героя України. Подія сталась в день Ювілею кримського татарина, йому виповнилось 80 років. 
  • Росіяни по Харкову нанесли ряд ударів. Внаслідок удару по центру міста загинули жінка і чоловік, які знаходились на відкритій території. Ще чотири особи доставлено в лікарню. Крім того були влучання в житлові будинки і медзаклад, під час чого зруйновано “швидку” і інші авта.
  • “Третя платіжка” за газ. Оприлюднили інформацію, що крім спожитого газу і його транспортування треба буде оплачувати ще одну послугу – утримання внутрішньобудинкових мереж. Якими будуть тарифи, ще не оголосили.
  • Черги на кордоні. Через блокування перетину україно-польського кордону польськими перевізниками затори в цій зони становлять 30-60 км. Через подовженння шляху зростає вартість транспортування, що різко здорожчує скраплений газ. Тепер більшість доставщиків їдуть через Румунію на 2 дні довше, ніж займав транзит через Польщу.

За кордоном:

  • Обговорення військової допомоги ЄС без участі Угорщини. Якщо згоду всіх країн-членів Євросоюзу так і не вдасться отримати, в раді ЄС розглядають запасний варіант. Він полягає не в спільному пакеті, а в формуванні власного пакету допомоги від кожної країни окремо. Крім Угорщини противником спільного пакету є Словаччина. 
  • США завдали ударів по Сирії. Ціллю атаки став тренувальний центр і конспіративна квартира, щоб ослабити потенціал сил, які підтримує Іран. Відомо, що є жертви, але кількість їх невідома. Присутність військових сил США останніми днями посилюється, туди направлені авіаносці, винищувачі і підрозділи.
  • В ЄС впровадять цифрові візи. Вже схвалено відповідну процедуру, яка надасть можливість туристам поза Шенгенською зоною подавали заяву на візу онлайн. Тепер візова наліпка заміниться штрих-кодом з криптографічним підписом. На цифровій платформі можна буде подавати свої документи, а також сплачувати візовий збір. Тобто, особисто відвідувати консульство треба буде лише тим, хто вʼїжджатиме в ЄС вперше. 
  • “Арабський шенген”. Повідомили про створення в майбутньому спільної туристичної зони між Саудівською Аравією, ОАЕ, Катаром, Оманом, Кувейтом та Бахрейном. Планується, що вільне пересування без перевірок на кордонах буде запроваджено вже з 2024 року. 
  • Через шторм біля узбережжя Туреччини перекинувся човен з мігрантами. Вони плили до Греції. Відомо, що найменше 5 осіб загинуло, але через нелегальне перебування на човні встановити їх прізвища та імена наразі не вдалося. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *