Дайджест новин в Україні та світі за останню добу від 14 листопада   

В Україні:

  • ЗСУ захопили плацдарм на лівобережжі Херсонської області. Про це офіційно повідомив керівник ОП Єрмак, перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні. В той же час окупанти вчергове обстріляли Берислав на Херсонщині, від чого загинула 49-річна жінка. Атака безпілотників сталась і в Нікополі, де загинув 26-річний юнак, а 72-річний чоловік потрапив в лікарню з пораненнями. 
  • Мінінтеграції повідомило, що виплати ВПО подовжать для осіб, які тимчасово мешкають в населених пунктах без дитячих садочків, що заважає їм вийти на роботу. 
  • Дубінський, якого звинувачено у держзраді, перебуватиме під арештом 60 діб, тобто до 12 січня. Народний депутат арештований 13 листопада, і вже ввечері в суді провели розгляд про запобіжний метод. Якщо обвинувачення, які видвинуто Дубінському, підтвердяться, йому загрожує до 15 років з конфіскацією майна. 
  • Закінчили перевірку ракетного удару по 128 бригаді. Слідство детально встановило хронологію подій похвилинно. Міністр оборони зазначив, що трагедія сталася через грубі порушення безпековими заходами і що всі винні будуть покарані.

У світі:

  • Словаччина припиняє військову допомогу Україні, про що проінформувала НАТО. Це – наслідок зміни провладних сил в країні, яка відбулася внаслідок останніх виборів. Після приходу доо влади нового премʼєр-міністра Фіцо було оголошено, що постачання летальної зброї в Україну заради позитивного іміджу в очах Заходу припиняється. По суті, це можна вважати гучною перемогою російської дипломатії. 
  • Міністерка оборони Нідерландів підтримала ідею про часткове включення України в НАТО. В ній йдеться про те, щоб в блок ввійшли лише неокуповані території, що гарантує Україні подальший захист від агресії з боку Росії.
  • ЄС затвердив надання 107 млн доларів допомоги для України. Вони підуть на допомогу організаціям, що надають притулок, медпослуги, харчування, підтримку психологами та грошову допомогу. Крім того буде направлено 84 генератори, які забезпечать роботу критичної інфраструктури після російських атак.
  • Допомогу Україні затвердять в Конгресі США в січні 2024. Про це розповів представник Республіканців Дон-Бейкон. Він повідомив, що вже вирішені обсяги, і залагоджено всі попередні формальності. 
  • ХАМАС втратив контроль над сектором Гази. Бойовики спішно відступають на південь, а мирне населення розграбовує залишені угрупованням військові бази. Про це заявив міністр оборони Ізраїлю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *