Дайджест новин в Україні і світі за добу від 15 листопада

В Україні:

  • Ворог використовує хімічну зброю. Аналітики DeepState повідомили, що зафіксовано щонайменше два випадки застосування хімічної зброї. Імовірно, це – хлорпікрин, який російська армія використала на Сватовському та Біхмутському напрямках. Спочатку з дрона скидають боєприпаси з цією речовиною, щоб українські військові покинули окопи, після чого їх атакують на відкритій території звичайною зброєю. Це далеко не перші випадки застосування хімічної зброї з початку повномасштабного вторгнення. На жаль, запаси хлорпікрину у росіян оцінюються як достатні. Його використання заборонено міжнародною конвенцією.
  • Необхідність інформаційної тиші. За словами речниці Сил оборони Півдня Гуменюк, ситуація на лінії фронту вздовж Дніпра у Херсонській області може привести найближчим часом до значних змін, але для цього українців закликають до дотримання режиму тиші. Операція потребує нерозуміння росіян, з якої сторони чекати на наступ.
  • Євроінтеграція триває. Повідомили про виконання ще двох рекомендацій, які потрібні для членсва України в Євросоюзі – це ухвалення Урядом законопроектів “Про запобігання корупції”. Всього з Єврокомісії надали чотири ключові рекомендації, отже, половина може вважатися виконаною. Бажано опрацювати 100% наданих рекомендацій до кінця грудня поточного року, щоб приступити до планування наступних етапів на шляху до членства в ЄС вже з початку наступного року. 
  • Відкриття цивільного аеропорту. В США керівник Офісу президента Єрмак розповів про можливість запуску роботи аеропорту в Україні, який буде працювати для цивільних перевезень пасажирів і вантажів. Хоч конкретні терміни Єрмак не озвучив, проте, з контексту зрозуміло, що йдеться про час до закінчення війни з Росією. Один з кроків на шляху до цього – надійний захист повітряного простору над Україною. 

У світі:

  • Італія як гарант безпеки. Президент України провів телефонну бесіду з премʼєр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні, під час якої дві сторони домовились про початок роботи над двосторонніми гарантіями безпеки. Планується, що взаємна оборонна співпраця буде розширюватися в найближчому майбутньому.
  • Данія може блокувати нафтові танкери, що прямують з Росії. Данія – країна, яка є ключовою в морській логістиці, і через неї йде велика частина кораблів в Європу і на Захід. Саме тут тепер будуть перевіряти кораблі з російською нафтою на наявність страхування. Частка російського морського експорту нафти, що прямує через порти Данії, становить 60%, це приблизно 2 млн барелів щодня. Питання полягає в тому, що робитиме військово-морська влада Данії в разі відмови російських танкерів проходити перевірку. 
  • 12-й пакет санкцій проти Росії узгоджено. ЄС включили до нього нові заборони на експорт і імпорт, розширили механізми обмеження цін на нафту і заходи, направлені на попередження ухилення від санкцій. 
  • Названо головне слово 2023 року. Згідно Кембриджського словника ним стало слово “галюцинація” не в його прямому значенні. Повʼязане воно зі штучним інтелектом, який захопив світ за минулі місяці. Справа в тому, що цим терміном називають явище, коли ШІ видає неправдиву інформацію. Завдяки своїм алгоритмам він може генерувати правдоподобну прозу, навіть зі збереженням заданого стилю, але при цьому оперує як дійсними, так і фейковими фактами. Саме це і називається словом “галюцинація”.
  • Президент Туреччини Ердоган назвав Ізраїль терористичною державою, а ХАМАС – борцями опору. Він повідомив, що його країна вдастся до всіх можливих заходів, щоб влада Ізраїлю постала перед міжнародним судом. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *