Дайджест новин в Україні і світі за добу від 16 листопада

В Україні:

  • Міністр закордонних справ Великої Британії приїздив у порт Одеси. Це відбулося після переговорів з українською владою в Києві. На основі побаченого він говорив про необхідність посилення ППО для відновлення шляху експорту зерна. Для цього Україна потребує нових одиниць протиповітряної оборони.
  • Міністр оборони Умєров заявив, що боротьба з корупцією в Міноборони прирівнюється за значущістю до екстренних протитерористичних дій. Одним із засобів боротьби він вважає укладення довгострокових контрактів для забезпечення потреб ЗСУ. Особлива увага буде спрямована на закупівлі продуктів харчування, де корупція була присутня у особливих масштабах.
  • Стало відомо, що в Україні запустили виробництво власних дронів, які не поступаються характеристиками іранським Шахедам. Щомісяця їх випускатимуть десятками. Назву цих БПЛА ще не оприлюднено. Обсяги випуску будуть поступово збільшуватися, бо планується досягнути зростання економіки країни саме через активізацію оборонної галузі. 
  • Кількість рейсів з жіночими купе зростає. Послуга користується попитом, тому Укрзалізниця продовжує додавати цю опцію на нових напрямках. З 15 листопада таких рейсів побільшало ще на чотири. Ціна на місця в жіночих вагонах не відрізняється від звичайної. 

У світі:

  • Канада скасувала санкції проти російського олігарха. Йдеться про Олега Бойка – мільярдера і власника холдингу Finstar Financial Group. Причини скасування не розголошуються, але адвокати наполягають на тому, що Бойко не веде бізнес в Канаді, а також ніяк не повʼязаний з владою Росії і не впливає та не підтримує політичні процеси в своїй країні. Щодо Бойка ще дві країни впроваджували санкції – це Україна і Австралія.
  • В Білорусі ввели в експлуатацію реактивну систему з радіусом дії до 300 км. Це система “Полонез-М3”, яка працює з боєприпасами китайського виробництва. Ракети під час презентації не продемонстрували, хоча в 2017 році саме вони були виставлені поруч з комплексом “Полонез” у Мінську. Очевидно, що Китай не хоче потрапити в неприємну ситуацію, повʼязану з агресією Росії.
  • В Англіканській церкві тепер будуть благословляти одностатеві пари. За це проголосували 227 священника, в той час як 203 висловились проти. Церемонії відбуватимуться в присутності родичів та друзів, супроводжуватимуться проповідями, музикою і всіма стандартними атрибутами весілля.
  • У Варшаві відбувся масштабний форум з повоєнної відбудови України. Він став майданчиком для комунікації між представниками будівельних галузей країн-партнерів для прискорення відновлення країни в стислі терміни з впровадженням сучасних технологій. Український і європейський бізнес випрацьовує спільне бачення для втілення різного досвіду і інструментів, які зможуть відновити інфраструктуру і житловий фонд після перемоги. 
  • Швейцарія підтримала створення спецтрибуналу для розгляду злочинів агресії Росії щодо України. Вона оголосила про намір стати членом групи країн, які ініціюють цей процес. Це наслідок рішення світової спільноти організовано покарати агресію проти мирної країни. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *