Дайджест новин в Україні і світі за добу від 21 листопада

В Україні:

  • Російська армія в ніч на 21 листопада випустила 4 ракети по Донеччині. Дві були скеровані по лікарні в Селидовому, ще дві – по шахті в селі Михайлівка. В лікарні під час атаки лікувалися більше 100 пацієнтів, двоє з них – у важкому стані. Серед травмованих і поранених як люди, що перебували на лікуванні, так і персонал. Внаслідок удару по шахті загинув чоловік 63 років, а 39 гірників були заблоковані, але їх вже змогли евакуювати на поверхню. 
  • Відбувся вирішальний футбольний матч між збірними командами України і Італії, який закрив для українців подальший шлях в Євро-2024. І хоч збірна України не змогла забити вирішальний гол і продовжити участь в чемпіонаті, загалом матч оцінюють як цікавий і вартий уваги. 
  • До Києва з візитом прибув очільник Євроради Шарль Мішель. Мета візиту – обговорення майбутнього вступу України і Молдови до Євросоюзу. Саме тому одночасно з головою Європейської Ради приїхала і Майя Санду – Президентка Молдови.
  • Український кордон з боку Словаччини заблоковано словацькими перевізниками. Вже на ранок на пункті пропуску “Вишне-Німецьке – Ужгород” утворився затор з понад 300 вантажівок. Словаки повідомляють, що акція здійснюється в знак підтримки польських колег, які вже кілька тижнів блокують український кордон для перетину фур. 
  • Стало відомо, що в Україні планується серійний випуск бойових роботів “Лють”. Він дешевше аналогів і може виконувати одразу кілька задач на полі бою, полегшуючи роботу військовослужбовців. Завдяки компактності його важко вразити. Кілька зразків уже використовуються в боях.

У світі:

  • Чехія закликає обмежити пересування російських дипломатів всередині ЄС, адже це спрощує їх шпигунську діяльність. Пропозиція полягає в тому, щоб дипломати РФ отримували візи і могли пересуватися лише всередині країни, в якій працюють. Через юридичні складнощі ініціатива не встигне доєднатися до 12 санкційного пакету проти Росії, але її планують долучити до 13 пакету.
  • Інженери технологічного гіганта США повідомили, що розробили і таємно доставили в Україну обладнання, призначене для протистояння російським атакам радіоелектронної боротьби. Ця інформація особливо актуальна на тлі даних від британської розвідки про накопичення Росією крилатих керованих ракет для атак по українським обʼєктам інфраструктури взимку. 
  • За словами Генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга, північноатлантичний альянс має намір збільшити на постійній основі кількість військ на Західних Балканах, оскільки напруженість в цьому регіоні суттєво зростає. Посадовець зазначив, що рішення є ризиковим, тому перед остаточним ухваленням треба підійти до питання з повною серйозністю і оцінити всі переваги та недоліки такого кроку.
  • Німеччина запланувала побудову найдовшого в країні тунелю, який вестиме в Чехію. Це значно скоротить час пересування між країнами, повʼзавши між собою Прагу і Дрезден. Передбачають, що реалізація проекту стартує у 2032 році, а ще 12 років пройде до його завершення. Час шляху від одного міста до іншого скоротиться з 2,5 годин до 1 години.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *