Дайджест новин в Україні і світі за добу від 28 листопада

В Україні:

  • Отруєння дружини керівника ГУР Кирила Буданова. Стало відомо, що від отруєння важкими металами постраждала вона, а також кілька співробітників Головного управління розвідки України. Через невелику вагу жінки у неї симптоми протікали більш виражено. Зараз Маріанна Буданова знаходиться в лікарні в стабільному стані. Розслідування почнуть найближчим часом, і очікується, що перші висновки можна буде зробити вже наприкінці тижня.
  • Держбюджет на 2024 рік підписано. Майже половина всіх видатків буде направлена на оборону та безпеку України. Згідно бюджету очікується рост ВВП на 4,6%. Прогнозований рівень інфляції – 9,7%, а курс долара – 40,7 гривень за американський долар. 
  • Почались переговори між Україною і Італією про гарантії безпеки. Результатом переговорів стане угода, в якій будуть зазначені заходи, які убезпечать Україну від подальшої агресії Росії. Це остання країна G7, з якою почався перший раунд переговорів цього формата. Важливо, що саме Італія буде головувати у “Групі семи” в 2024 році. 
  • Премʼєр-міністр України закликав створити в державі воєнну економіку. Зразком для цього може стати Ізраїль, де розвиток оборони і військових технологій виступає пріоритетом. Крім цього, на думку Шмигаля, в України є всі передумови для того, щоб бути “енергетичним хабом” Європи. Для цього в наявності значні запаси природного газу. 

У світі:

  • Конгрес США повідомив, що ухвалення військової допомоги Україні планується здійснити до кінця поточного року, а саме – до Різдва. Зараз триває фаза уточнення деталей до пакету підтримки, адже напрацювання, які були заздалегідь, втратили актуальність через ситуацію в Ізраїлі. 
  • Фінляндія закриє кордон для Росії. Минулого тижня діючим залишився лише один – найпівнічніший пункт пропуску. Сьогодні уряд повідомив, що і він буде перекритим наступні два тижні. Цього вимагає ситуація, адже потік мігрантів перевищив всі показники. Фінський уряд і союзники країни висловлюють думку про те, що міграційна криза створена Москвою штучно. 
  • Продаж російських алмазів в ЄС заборонять. Заборона почне діяти з 1 січня 2024 року і розповсюдиться як на природні добуті алмази, так і на синтетичні. Діаманти, які ограновані або відшліфовані в третіх країнах, також підлягатимуть санкціям, хоч у вигляді каменів, хоч в складі ювелірних виробів. 
  • Перемирʼя в секторі Гази порушено. Ізраїльські військовослужбовці повідомили про нові вибухи та обстріли, в результаті яких постраждали кілька солдат ЦАХАЛу. Ізраїль звинуватив в цьому ХАМАС, а той в свою чергу, стверджує, що порушення перемирʼя відбулось через дії ворога. 
  • Швеція збільшилась на 500 метрів квадратних. Це сталось на кордоні між Швецією і Норвегією, де річка змінила своє русло. Зараз норвезькі прикордонники готують всі необхідні документи, щоб направити їх в МЗС обох країн. Очікується, що офіційна зміна кордону відбудеться у 2024 році. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *