Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 21 грудня

В Україні:

  • ВР України ухвалила закон про застосування канабісу в медичних цілях. Тепер пацієнтам, які потребують поліпшення стану з такими діагнозами як розсіяний склероз, епілепсія, хвороба Альцгеймера та ін., будуть видавати електронні рецепти за зразком тих, що видають для придбання морфіну в лікарських цілях. Чинним закон стане з липня 2024 року.
  • На території анексованого Криму повідомляють про нову серію вибухів, після якої було перекрито рух по Керченському мосту. Вибухи зафіксовано двома серіями (по два у кожній) з невеликими інтервалами. Російські канали пишуть про те, що повітряні цілі було збито, а причину перекриття руху мостом ніяк не пояснюють, хоч і запевняють, що жодних пошкоджень не завдано. 
  • Україна підписала з США меморандум про співпрацю в галузі ядерної та радіаційної безпеки. Це співробітництво буде спрямоване на регулювання і нагляд за безпечним експлуатуванням ядерних установок і радіоактивних матеріалів, дією на навколишнє середовище тощо. В рамках угоди заплановано низку спільних проектів. 
  • Через можливі затримки фіндопомоги від США та ЄС до кінця зими у 2024 році Мінфін України впровадить “план Б”. Про це оголосив Сергій Марченко – голова Міністерства фінансів. Він зазначив, що критичною ситуацію вважати не слід, але треба бути готовими до максимального використання внутрішніх можливостей. У соціальній сфері можливі затримки виплат. 

У світі:

  • У Молдові оголосили, що до кінця 2024 року планують вийти із всіх угод в рамках СНД. Зараз держава знаходиться на стадії поступового припинення і розірвання договорів, що були підписані нею в рамках СНД. Передбачається, що вихід з блоку буде вважатися автоматично завершеним після припинення дії останньої угоди, готувати та ратифікувати щодо цього окремий документ не буде необхідності. 
  • Оприлюднено дані опитування, які провів інститут Forsa. Згідно з ними з 84,4 млн громадян Німеччини в разі війни захищати свою країну готові лише 17%. В той же час 61% німців впевнені, що вони не готові захищати свою землю зі зброєю в руках. В Польщі показники ще більш “антивоєнні”. Тут лише 15,7% мають намір йти в армії, якщо Росія нападе.  Чверть опитаних поляків в такій ситуації виїхали б у безпечну країну. 
  • В США Конгрес все-таки відправився на місячні канікули, не узгодивши допомогу Україні. Планується, що конгресмени зможуть повернутися до цього питання після 8 січня, але експерти наголошують, що сподіватися на швидке ухвалення в січні сподіватися не варто, адже зміни в міграційному законодавстві США стали каменем спотикання між республіканцями і консерваторами. Навряд чи хтось з них поступиться своєю позицією у даному питанні. 
  • В російському Саратові стався підпал музею СВО, відкриття якого широко анонсував влітку Президент Путін. В Росії новина майже не розповсюдилась, проте інформацію про навмисний підпал на запит підтвердили. Значної шкоди музею не завдано, жертв також немає. За підозрою у підпалі затримано 21-річного громадянина РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *