Дайджест новин в Україні і світі за тиждень

В Україні:

  • На лівому березі Дніпра ЗСУ змогли досягти успіху завдяки низці вдалих операцій. Не зважаючи на те, що там була вибудована серйозна лінія укріплень, українська армія закріпилася на кількох плацдармах. Головна мета цієї роботи – відтіснити росіян далі від правобережжя Дніпра, що дасть змогу убезпечити цивільних людей від постійних атак по Херсону та населеним пунктам біля нього. 
  • Блокування кордонів України з боку Польщі отримало продовження. Контактна группа з цього питання, яка зустрічалася протягом тижня, не досягла згоди, а в пʼятницю ситуація погіршилась блокуванням кордону з боку Словаччини. Пояснили це солідарністю і підтримкою польських перевізників. Акція мала тимчасовий характер і тривала всього годину, але надалі словаки погрожують підійти до питання серйозно, якщо умови, які озвучували польські колеги, не будуть виконані. 
  • Після скандальної заяви Ірини Фаріон стало відомо, що професорку кафедри української мови звільняють з посади. Про це зʼявилось відповідне повідомлення на офіційній сторінці “Львівської політехніки”. Проте, вже наступного дня інформація про звільнення зникла, а керівництво вищого навчального закладу ніяк не коментувало ці події. Після розголосу повідомлення знову розмістили. 
  • На ексрадника глави ОПУ Олексія Арестовича відкрито кримінальне провадження за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Ініціаторами цього стали 28 депутатів, які написали заяву на Арестовича в Нацполіцію. 

У світі:

  • В США підписали бюджет без допомоги Україні. Українські посадовці заявили, що це не є патовою ситуацією, бо вона була перелбачуваною. Недостачу коштів будуть намагатися відновити фінансуванням з Євросоюза. В самих США обіцяють, що допомогу все-таки виділять, проте пізніше, ймовірно – у січні 2024 року.
  • В Польщі сформовано нову коаліцію зі змішаним складом, що відбулося вперше за останні вісім років. Щоб узгодити роботу, була підписана угода, в якій вказані основні пріоритети подальшої роботи. Один з них це – безпека країни, яка знаходиться під високим ризиком з самого початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Очікується, що протидія агресії Кремля залишиться на високому рівні. 
  • Генерал ЗС США повідомив, що американські посадовці прикладають зусилля для того, щоб зберегти контакти з Москвою. Ллойд Остін сказав, що це необхідно, бо телефонні переговори  мусять продовжуватися навіть в самі важкі часи, коли бойові дії між Україною та Росією дуже напружені. Сам генерал збройних сил США каже, що спілкувався телефоном з Сергієм Шойгу – Міністром оборони Російської Федерації. 
  • ЄС домовились заборонити експорт утилізованого пластику до бідних країн, які не входять до групи ОЕСР (Організації Економічного Співробітництва та Розвитку). Припинення очікується з літа 2026 року. Це вписується в прийняту загальну концепцію про те, що відходи є ресурсом і не можуть забруднювати навколишнє середовище.
  • Голова Ради національної безпеки Ізраїлю повідомив, що їх армія досягла всіх цілей, які були поставлені для операції в секторі Гази. За три тижні ЦАГАЛ знищив не лише тисячі терористів, але й керівництво ХАМАСу. Ізраїльські військові протягом тижня виявили тунель, який слугував безпеці бойовиків, і встановили контроль над портом Гази. 

м

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *