“Гойда!” – чи вдало підібрано клич

Ідеологічна підготовка до війни в РФ була інтенсивною кілька років, це робили професійно і масштабно. Але пропустили суттєвий момент: так і не створили бойовий клич, щоб зʼєднувати всіх, хто поділяє ідеали і принципи політики Росії. Тому цю нішу заповнив крик “рупора” ідеології Кремля – актора Охлобистіна.

Навіщо потрібен

Це суттєвий недолік, оскільки у ЗСУ такий клич давно існує – “Слава Україні! – Героям слава!”. 

Символи – втілення цілей СВО – літери Z і V – незручні в усному мовленні. Бойовий клич повинен складатися хоча б з одного складу, адже голосні зручно кричати голосно на відміну від приголосних.

Бойовий клич – це необхідність для армій здавна. У нього кілька важливих функцій:

  • Під час бою він давав змогу впізнати своїх.
  • За секунди дозволяв актуалізувати в памʼяті всі ідеологічні нюанси, за які доводиться воювати.
  • Відчути єднання з соратниками.
  • Відчути прилив адреналіну. Крик ключового слова перед боєм викликає утворення гормону, що притупляє страх і спричиняє ріст енергії. Ця функція використовується як для солдат, так і для спортсменів.

Часте повторювання переводить все це в рівень рефлексів і надовго закріплюється у суспільному підсвідомому.

Походження

“Гойда!” в сучасному вигляді вперше пролунало від Охлобистіна на концерті 30 вересня 2022 року з приводу приєднання окупованих українських територій: ДНР, ЛНР і частини Запорізької області. 

Охлобистін назвав це словно давньоруським вигуком, хоч це викликає подив у істориків, адже в той період існувала лише Київська Русь, а Росії ще не було. 

Слово походить з татарської, потрапило в словʼянські мови під час воєн з татарами, пізніше почало фігурувати в часи опричнини. Його значення близьке до “приступимо” або “почнемо”.

Чи вдалий варіант

Соціологи та історики розповіли, що “Гойда” – вдалий варіант для сучасного бойового кличу з двох причин:

  • Він повинен включати в себе дзвінкі приголосні. Шиплячі і глухі не викликають потрібних емоцій. В цьому слові всі приголосні з групи дзвінких.
  • Клич складається з двох складів. Чим менше складів, тим легше його скандувати хором.

Спеціалісти з нейролінгвістичного програмування та історики підкреслюють: чим складніша ідеологія і чим вищий інтелектуальний рівень мас, тим більше складів допускається. Чим нижче середній рівень освіти суспільства, тим вище рівень екзальтації від використання кличу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *