Нові дати свят в Україні

Ймовірно, що вже наступного року Різдво, Пасха та інші важливі православні свята офіційно будуть святкувати в Україні за новим стилем (за юліанським календарем).

Процес запущено

Першим кроком до змін кілька років тому стало введення ще одного офіційного свята в Україні, призначеного на 25 грудня. Це викликало неоднозначну реакцію, проте поступово людей привчило до думки про можливість і необхідність переходу.

Це стало першим етапом на шляху до змін, який вже можна вважати завершеним.

Які будуть зміни

Наступним рівнем стане офіційний перехід православних календарів на юліанський, за яким функціонують більшість церков православного світу. За ним Святий Миколай приходитиме до українських малюків на 2 тижні раніше – не 19 грудня, а 6, а Різдво святкуватимуть не 7 січня, а 25 грудня.

Цього року офіційне рішення ще не прийнято, проте ПЦУ рекомендувало парафіям самостійно обрати дати для проведення урочистих служб. Це проходить плавно, так як зараз в Україні вихідні на державні свята скасовано у звʼязку з війною. 

З наступного року розглядається можливість офіційного переходу на юліанський календар нового зразку. Це буде важливо не лише з точки зору осучаснення УПЦ, але і з огляду на євроінтеграцію, бо більшість країн Європи користується у релігійній сфері саме новоюліанським календарем. 

Спеціалісти вважають наступний рік ідеальним періодом для таких змін, бо раніше вони викликали б негативну реакцію у значного відсотка українців. Тепер, коли люди бажають перервати всі звʼязки з російською культурою, це буде легко і безболісно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *