Пам’ять знищено. Чому росіяни продовжують бомбити Одесу

Автор – Роман Малько

Стаття від сайта-партнера

Під час останніх вибухів окупанти пошкодили кілька історичних будівель, пов’язаних з французькою присутністю та культурним впливом.

Одесу регулярно бомбили з перших днів війни. Але цього разу бомбардування дійсно виглядає нахабною демонстрацією. У ніч з 19 на 20 липня 2023 року Росія відкрито і явно бомбила історичний центр міста. Під час цієї страшної масованої ракетної атаки було пошкоджено 23 пам’ятки історії. Не кажучи вже про інші будівлі: школи, дитячі садки і житлові будинки. Ракета, яку не змогли перехопити українські ППО, влучила у звичайну офісну будівлю на початку вулиці Канатної. Наслідки вибуху були жахливими. Вибухова хвиля була настільки сильною, що об’єкти були пошкоджені навіть на Приморському бульварі, за два кілометри від епіцентру цієї стрілянини. Наступного дня, в ніч на 23 липня, бомбардування центру міста повторилося з ще серйознішими наслідками: було знищено 27 об’єктів культурної спадщини.

Демонічні пропагандисти Кремля не приховували радості від злочину, вчиненого їхніми військовими. Вони з гордістю прокоментували бомбардування, закликавши до все більш масованих атак, погрожуючи повністю знищити місто. Все це транслювалося на російських центральних телеканалах, а значить, влада дала своє схвалення. Bарто згадати, що в Росії нічого не можна комунікувати без погодження з Кремлем.

Навіть те, що центр Одеси, як і порт, віднесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і що Росія як член цієї організації зобов’язана дотримуватися правил, на які вона підписувалася, не зупинило агресора. Але чи можна вимагати від терористів дотримання своїх обіцянок? Менш ніж через місяць, в ніч на 14 серпня, центр Одеси знову постраждав від масованої ракетної атаки і атаки дронами. Цього разу кількість пошкоджених будівель перевищує двісті.

За останні півтора року війни в Україні вже немає великих міст, в які б не влучила російська ракета або смертоносний безпілотник, а деякі є мішенню особливої впертості. І не тільки тому, що вони мають велике стратегічне або військове значення. Майже всі пункти на карті, де ворог намагається завдати удару, мають стратегічне значення, оскільки там є військові частини, Нацгвардія, поліція та СБУ, і кожне місто має критичну інфраструктуру.

Однак є особливі цілі, в які росіяни, здається, здатні завдавати удару нескінченно, немов компенсувати свою дитячу травму. І мова йде не тільки про Київ, місто їхньої ганьби і приниження, яке вони обіцяли взяти за три дні який перешкоджає російським наративам. Перлина Чорного моря, Одеса, яку загарбникам також не вдалося захопити, – це їхній особливий біль. А регулярне бомбардування історичного центру, спрямоване на його руйнування, лише свідчить про те, що цей біль для них стає все більш нестерпним.

Минулого року, коли війна йшла повним ходом, Путін, виступаючи на Валдайському форумі, назвав Одесу одним з найкрасивіших міст світу, заснованим російською імператрицею Катериною ІI. Як зазвичай, він брехав. Одеса дійсно дуже красива, але вона з’явилася на карті світу задовго до того, як Катерина і москвичі ступили на її вулиці. Ще в п’ятому столітті до нашої ери на місці сучасного центру Одеси існувала колишня грецька колонія – Істрійська гавань. Залишки цієї колонії були виявлені під нинішнім бульваром Приморський, в центрі. Ця колонія була лише одним елементом великої давньогрецької цивілізації, що досягла берегів Чорного моря. Поблизу процвітали міста Тіра, Борисфеніда, Ольвія.

Перша письмова згадка про Одесу датується 1415 роком. У той час місто називалося Хаджибей. Він заснований шляхтичем Поділля Коцюбом Якушинським з благословення князя Вітовта, правителя Великого князівства Литовського. На самому початку це була фортеця з комерційним доком. Після приходу османів 1540 року місто прийняло ім’я Хаджибея і Катерина II приєднала його до своєї імперії лише 1794 року. І навіть це їй вдалося за допомогою українського козацтва.

Вся ця довга і славна історія не заважає Путіну і росіянам розглядати Одесу як «автентично російське» місто і знову мріяти про його анексію. Поки не знищать місто з карти, якщо не зможуть його взяти. І це цілком типово для російської держави: залишити після себе випалену землю, убитих людей, знищену пам’ять…

Адже попри наївні очікування Путіна Одеса не хоче стати запасним варіантом його «руського миру». Навіть якщо більшість населення цього міста сьогодні розмовляє російською мовою, через спірні історичні обставини це нічого не означає. Це унікальне українське місто завжди було, перш за все, містом свободи. Свобода тече в крові одеситів і жоден уряд не зміг її задушити. Одеса завжди була мультикультурною. Це місто, що складається з багатьох національностей, які завжди щасливо співіснували між собою. Сьогодні навіть важко з упевненістю сказати, хто створив Одесу такою, якою вона є. Важко сказати, які нації більше чи менше сприяли її процвітанню. Це місто створили всі ті, хто там жив: українці, греки, євреї, вірмени, молдавани, болгари, французи, німці, італійці, поляки……

Наприклад, першим мером міста став француз Арман-Еммануель-Софі-Септімані де Віньєро дю Плессі, герцог Рішельє, який двічі був прем’єр-міністром Франції після повернення в країну свого походження. Період його правління в Одесі залишився в спогадах як період небаченого розвитку. Його ім’я носять вулиця Рішельє, вища школа Рішельє, парк Дюка і на його честь встановлено пам’ятник. На посаді мера герцога Рішельє змінив британець Томас Кобл, ім’я якого присвоєно відомому українському морському курорту і не менш відомому бренду українських вин Коблево. Потім Одесою знову керував француз Олександр-Луї Андро де Ланжерон, який продовжив роботу Рішельє і отримав статус вільного порту для Одеси, що забезпечило місту справжнє процвітання на багато десятиліть. Без француза Франсуа-Поля Сент-де Волланта місто Одеса могло бути сьогодні зовсім іншим. Він розробив план міста. Він винайшов мережу вулиць, яка вдало вписується в контур арки Одеської затоки, і намалював малює головні міські центри майбутнього міста.

Слід зазначити, що під час нещодавніх бомбардувань росіянами було пошкоджено багато історичних будівель, створених архітекторами різних національностей. Більшість з них були створені італійськими архітекторами, але є й пам’ятники, створені французькими, німецькими та голландськими спеціалістами. Наприклад, будівля Англійського клубу, недалеко від ратуші, в якій знаходиться Морський музей, була побудована в 1842 році архітектором Джорджо Торрічеллі. Це одна з важливих архітектурних пам’яток, які формують традиційну атмосферу історичного центру міста. Однак росіянам це не цікаво. Бомбардуючи місто, вони навмисно руйнують його справжнє обличчя, мультикультуралізм і кольори: дійсно, вони не можуть не знати, що ставлять під загрозу унікальні історичні пам’ятки. Одеса – компактне місто, все поруч, від порту до гавані і історичного центру. Для ракети відстань дуже коротка. І тут злочин Росії очевидний.

Одеський літературний музей розташований біля Англійського клубу. Він розміщений у розкішному палацовому комплексі, на Ланжеронівському узвозі за проектом відомого французького архітектора Луї Сезара Оттона. Його креслення також використовувалися для будівництва палацу багатого купця Абази (нині Музей західного і східного мистецтва) і палацу іншого купця, Маразлі. Оттон також займався проектуванням палацу графа Толстого, біля Сабанеївського мосту, в якому зараз знаходиться Будинок вчених. Під час бомбардування цей унікальний пам’ятник також був серйозно пошкоджений вибухом, що стався на Військовому Узвозі, 18. Вибух зруйнував його літній сад, розташований у дворі, розбив майже всі старовинні вітражі будівлі, пошкодив меблі і розкішний інтер’єр дев’ятнадцятого століття. Охоронець ресторану в саду був убитий миттєво уламками.

Прямо через дорогу від Будинку Вчених розташований готель Поммер, дуже елегантний будинок французької родини. Поммери були банкірами. Антоній Поммер – перший француз, який оселився в Одесі на початку 19 століття. Цей будинок

побудував 1894 року його онук, Андре Поммер, відомий фінансист і меценат Одеси. Особняк був сильно пошкоджений ударною хвилею, багато вікон розбиті, але він, на щастя, витримав. Як і великий будинок фон Деші по сусідству, побудований в стилі модерн і в якому колись розміщувалося французьке консульство.

Але найбільше постраждав Собор Преображення на Соборній площі. Його історія є гарною ілюстрацією історії міста. Його в різний час проектували голландець Вінсент Ванрезант, італієць Джованні Фраполлі і німець Деолаус-Генріх Гейденрайх. Це відреставрований пам’ятник. У 1930-х роках комуністи підірвали собор і встановили на його місці пам’ятник слави Йосипа Сталіна. У незалежній Україні церква була відновлена і відбудована так, як вона виглядала до руйнування. За іронією долі, відбудований собор освятив у 2010 році патріарх Кирило Гундяєв, глава РПЦ, який сьогодні благословляє росіян на вбивство українців.

«Це не було першим бомбардуванням Одеси, але історичний центр вперше став об’єктом таких цілеспрямованих атак», – сказав Федір Стоянов, заступник директора департаменту і начальник управління по роботі з ЮНЕСКО та охорони культурної спадщини. «Це дуже болючі удари по місту. Це дійсно наш історичний центр, яким ми дуже пишаємося, що світ визнав і вписав у список світової спадщини ЮНЕСКО. Ракета навмисно влучила в православний собор. Біля собору є велика площа, і на цьому місці немає ні найменшої військової установки. Це житловий район, серце нашого міста. Постріли дуже точні, ніби щоб показати силу і знущатися над усім цивілізованим світом, ЮНЕСКО, щоб показати, що «нам все байдуже, ми робимо те, що хочемо»…

Прес-секретар ВПС Юрій Ігнат зазначає, що ракети, які використовують росіяни для удару по Україні, не є особливо точними. Наприклад, ракети з берегової системи «Бастіон», такі як «Онікс», і X-22 крилаті ракети повітряного базування, використовувалися для нанесення ударів по морському узбережжю, в даному випадку місту Одесі. «Як відомо, ці дві ракети не дуже точні», – наполягає Ігнат. «Але, на жаль, їх сьогодні не можна знищити. Ми не можемо цього зробити. X-22 – це крилата ракета, але вона атакує на великій швидкості, більше 4000 кілометрів на годину, і вона атакує ціль з балістикою. Тому її швидкість і траєкторія польоту не дозволяють знищити її в повітрі звичайними засобами». Такі ракети могли збити тільки системи Patriot, але Україні їх не вистачає.

Питання про те, чи хотіли росіяни зруйнувати історичний центр міста, який входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, можна обговорювати. «Тільки ті, хто запускає ракети, можуть знати. Але хочуть вони цього чи ні, не має значення. Простий факт застосування такої зброї на густонаселених містах, ракети X-22 або ракети Onyx, які мають ударну похибку в 600 метрів, оскільки призначені для

знищення груп авіаносців з тактичною ядерною боєголовкою, вже є злочином проти людяності. І ця зброя використовувалася не раз. По території України випущено понад 150 ракет X-22», – сказав Ігнат. Він стверджує, що бомбардування могло бути ще більш масовим, «вони б вразили все», якби у них не закінчувалися ракети. Саме тому вони обирають свої цілі, виходячи з того, що вони хочуть робити, яка їхня мета “, – сказав він.

Український уряд обіцяє відновити всі пошкоджені об’єкти в Одесі. Деякі іноземні партнери обіцяють допомогти їм у цьому завданні. «Однак все це буде можливо тільки після закінчення війни», – каже заступник директора департаменту культури Одеської міськради Федір Стоянов. Звичайно, місцева влада почала проводити деякі незначні ремонти, такі як заміна вікон, як тільки фахівці оцінили ступінь пошкоджень. Але відновлення зруйнованих або напівзруйнованих будівель вимагає більших фінансових ресурсів», – сказав він. Чиновник переконаний, що допомога партнерів дійсно допоможе. Наприклад, «для відновлення Спасо-Преображенського собору і навіть проведення там аварійних робіт потрібно не один мільйон гривень (25 тисяч євро)».

Пан Стоянов також припускає, що допомога іноземних фахівців могла б бути корисною у відновленні інтер’єрів Будинку вчених. «Це унікальний пам’ятник. Його інтер’єри дуже добре збереглися. Ймовірно, що делікатні реставраційні роботи будуть необхідні для всіх цих дерев’яних рамок, гобеленів, шпалер, які були там з кінця дев’ятнадцятого століття. Це скрупульозна реставраційна робота. Решту відновлювальних робіт, думаю, наші фахівці зможуть виконати самостійно, у нас для цього є професіонали».

Сьогодні Україна прагне вигнати Росію з ЮНЕСКО. Верховна Рада закликала організацію «позбавити Російську Федерацію членства в ЮНЕСКО та її органах» і закликала парламенти та уряди іноземних держав «вжити всіх можливих заходів для розслідування злочинів, притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних у рамках національних та міжнародних судів». На прохання українського парламенту до Одеси направлено місію ЮНЕСКО для оцінки збитків, завданих російськими атаками на об’єкти Всесвітньої спадщини. Зараз місія виконала більшу частину своєї роботи, але звіт і рекомендації будуть представлені комітету ЮНЕСКО лише в кінці року.

«Ми піднімаємо питання про виключення Росії з ЮНЕСКО», – каже Федір Стоянов. «В даний час Росія є однією з 21 країни, які є членами комітету цієї організації і можуть приймати рішення з важливих питань. Саме тому ми починаємо ініціативу, згідно з якою країна-агресор не може порушувати міжнародні конвенції 1954 і 1972 років, яких вона дотримувалася і якими вона взяла на себе зобов’язання не завдавати

шкоди культурній спадщині. Коли ця країна, яка приймає рішення в ЮНЕСКО, сама дискредитує цю міжнародну організацію, це підриває культурну спадщину, культурні цінності та музеї… До слова, у будівлі на Війського узвозу 18, де влучила ракета, у підвалі знаходиться аматорський театр. Іншими словами, шкода стосується не тільки матеріальних благ, а й духовного і культурного потенціалу нашого міста».

Російсько-українська війна – війна цивілізації. Саме це повинні розуміти всі ті, хто досі бачить у цьому конфлікт сусідства. В Україні Путін і його армія не тільки воюють за території, хоча це теж важливо. Не маючи можливості захопити всю Україну або, принаймні, особливо привабливі з геополітичної точки зору регіони, Росія, здається, сповнена рішучості завдати якомога більшої шкоди, як це століттями робили лідери Кремля з усіма своїми сусідами, яких вони прагнули завоювати. Знищити все по максимуму, щоб не залишити слідів минулої величі і привласнити її.

Довгий час цивілізований демократичний світ обманював себе стосовно Росії і закривав очі на її часто шокуючу поведінку. Вони казали, що це високорозвинена і культивована держава, з амбіціями і ядерною зброєю, тому нехай робить те, що хоче. Лише переживши трагедії Бучі, Бородянки та Ізюма, світ почав дивитися на Росію під дещо іншим кутом. Поступово люди почали розуміти, що міф про загадкову прекрасну Росію – це лише фейк, що приховує дикого і агресивного варвара, який зневажає всі демократичні цінності, принципи, угоди і все, що тримає людську цивілізацію на плаву.

На жаль, міжнародна спільнота занадто незграбно реагує на виклики, з якими вона стикається в контексті цієї війни, і повільно позбавляється своїх стереотипів. Час очікування і обережності закінчився. Росію треба зупинити, вигнати не тільки з ЮНЕСКО, а й з інших міжнародних організацій, таких як ООН. Росія повинна бути переможена, умиротворена і ізольована, інакше зло, породжене Москвою, пошириться на всю планету, і буде занадто пізно, щоб його виправити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *