Хто має право на скарби з “Титаніку”: останнє слово за суддями

США бажає встановити контроль над усіма експедиціями, які відправляються на затонулий “Титанік”. Але справа це зовсім непроста, проте дуже спокуслива. Однак, американські урядовці вірять в успіх, тому вже офіційно звернулись до суду. Чи є у них конкуренти?

Хто мав право раніше?

Довгих 73 роки після затоплення лайнер взагалі не був знайдений. Виявили його зусиллями франко-американської команди аж в 1985 році. Морське право в цьому питанні було дуже однозначним кілька століть: хто знайшов уламки, той і має право на всі скарби і вантаж, що знаходився на борту. 

Проте франко-американська команда не претендувала на вилучення багажу і скарбів, тому ексклюзивне право без проблем перейшло до компанії RMS Titanic, Inc. Зареєстрована вона в Атланті, а її основна мета – організація пересувних виставок. Станом на 2019 рік у неї в наявності було 5,5 тисяч різноманітних реліквій, які становлять цінність не лише в історичному аспекті, але і в матеріальному.

Саме ця компанія організувала кілька експедицій, під час яких підняли важливі артефакти і вантажі. На базі знайдених матеріалів організовували публічні виставки.

Хіба ще щось залишилось?

Підняти вантажі з глибини після морської катастрофи – надзвичайна задача. Для цього потрібно спеціалізоване обладнання, дуже коштовна апаратура. Частина необхідного було створено для досліджень, частина – на замовлення зйомочної команди світового кіношедевру “Титанік”.

Проте, ще багато цінного й цікавого залишається на дні океану. Глибина залягання становить 3,8 км. З такої глибини, та ще й з-під уламків, за минулі 35 років щось вдалося витягнути, але далеко не все. Самі уламки корабля становлять величезну цінність, не кажучи про речі пасажирів, особливо – першого класу. 

Що каже закон

Компанія RMS Titanic, Inc. не чинила дослідження незаконно. Ще у 1994 році вона отримала на це офіційний дозвіл від суду у Вірджинії. Саме цей орган спеціалізується на справах щодо відновлення аварій на кораблях.

Однак цього року федеральний уряд США одумався. Причина – катастрофа, що сталася з підводним судном “Титан”, всі члени якого загинули під час спроби спуску до “Титаніка”. Стало зрозуміло: експедиції повинні проходити під серйозним контролем, щоб не допустити повторення таких прикрих інцидентів. 

В чому проблема

Проблема в тому, що компанія RMS Titanic, Inc. не має наміру поступитися своїм ексклюзивним правом. Раніше вона проводила роботи, не маючи потреби у отриманні будь-яких дозволів, на чому наполягає і зараз. Єдиний орган, що узгоджував її дії у цьому напрямку – окружний суд США, бо саме в його юрисдикції дії в місці тої аварії.

Коса на камінь

Юристи передбачають, що справа буде цікава і гучна. Головна цікавинка стосується того, що даний позов протиставляє між собою дві гілки влади: законодавчу і виконавчу. Саме тому цей прецедент буде пильно спостерігатися юристами всього світу. 

Очікується, що справа буде ще й довгою. Ймовірно, процес тягнутиметься роками з кількох причин:

  • високі фінансові ставки для компанії;
  • проблеми, повʼязані з міжнародними угодами;
  • узгодження правових питань між різними гілками американського уряду.

Припускають, що крапка у справі “Титаніка” буде поставлена аж у Верховному суді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *