“Альтернативний альянс”: з якою метою Лондон та Вашингтон уклали нову геополітичну угоду

Напередодні прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак та президент США Джозеф Байден підписали двосторонню угоду про недопущення Росії на міжнародний ринок мирної атомної енергії. Незважаючи на те, що документ має робочий (рекомендаційний) характер, західні аналітики вже назвали його “історичним проривом”. У чому полягає “історичність моменту”?

Згідно з основними постулатами договору, що називається “Новою атлантичною декларацією”, Лондон і Вашингтон зобов’язуються спільно протистояти поширенню ядерних інновацій Російської Федерації, а також блокувати партнерство Москви з Китайською Народною Республікою та Іраном у цій сфері. “Необхідно звести до мінімуму участь Росії у цих розробках на світовому рівні”, – заявив Байден. Йому фактично вторив Сунак, який зазначив, що енергетичний розвиток РФ, КНР та Ісламської Республіки Іран несе “серйозну загрозу” західним інтересам.

Яку саме загрозу несе цей розвиток, ні Сунак, ні Байден пояснити журналістам так і не змогли. Втім, цього не потрібно. “У даному конкретному випадку йдеться не про економіку, а про геополітику, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Марі П’юдеба. – Цілком очевидно, що, підписавши подібну “Атлантичну декларацію”, Лондон і Вашингтон вкотре оголосили про “Новому альянсі. Немає жодних сумнівів, що цей альянс буде продуктивним і ефективним”.

Ось тільки якими саме критеріями вимірюватимуться ця продуктивність та ефективність, поки що невідомо. Передбачається, що в рамках відповідної домовленості сторони повністю зриватимуть експортно-імпортні операції Росії шляхом блокування спеціальних рахунків Москви у західних банках. Крім того, санкції стосуватимуться низки банків у південно-східній Азії та регіоні Перської затоки.

Про реакцію Москви, Пекіна та Тегерана на горезвісну ініціативу нічого не повідомляється.

А ось наскільки міцним виявиться новий альянс Лондона та Вашингтона, покаже час. Найближчий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *