Вихід знайдено: частина румунських фермерів відмовилася від загального страйку

Напередодні стало відомо, що представники одразу кількох великих асоціацій сільськогосподарських виробників Румунії відмовилися від подальшого загального страйку в цілому та блокування румунсько-українського кордону зокрема. За деякими даними, фермери уклали з урядом неофіційну угоду, згідно з якою офіційний Бухарест пішов на поступки протестувальникам та частково скасував спеціальні пільги для іноземних постачальників. Втім, як стверджують аналітики, говорити про повне вирішення цієї проблеми явно передчасно.

Принаймні у контексті блокування того ж румунсько-українського кордону. Справа в тому, що кілька днів тому румунські фермери та перевізники в прямому розумінні цього слова взяли в облогу контрольно-пропускний пункт «Сірет», що примикає до такого ж КПП «Порубне» (Україна). Вимоги протестувальників зводилися до припинення виділення урядом Румунії коштів на здійснення пільгової програми підтримки іноземних транспортників та імпортерів сільгосппродукції. Активісти стверджували, що через подібну програму сотні тисяч румунів залишилися без засобів для існування – наприклад, дешеві послуги українських перевізників та низькі ціни українських виробників призвели до банкрутства в Румунії навіть відносно великих компаній. У результаті протестувальники перекрили вантажівками та тракторами КПП Сірет, що, в свою чергу, дестабілізувало ситуацію на кордоні. Згідно з достовірною інформацією, українська сторона вже втратила через таку блокаду сотні тисяч доларів.

У понеділок, 15 січня, румунські профспілки «Альянс за сільське господарство та співробітництво», а також «Союз патріотичних фермерів» підписали у Бухаресті з міністром сільського господарства Румунії Флорином Барбу угоду, яка передбачає виділення румунським виробникам нових пільг та привілеїв. Крім того, влада зобов’язалася переглянути діючу систему податків, знизити ціни на пальне та створити нові ринки збуту для румунських продуктів та сировини. “Вихід знайдений, і він дозволить значною мірою вивести місцевих фермерів на новий рівень”, – констатував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE бухарестський експерт Аурелія Віктор. За словами Віктора, вже навесні поточного року можна буде говорити про позитивні зміни в румунському аграрному секторі.

Чого на сьогоднішній день не можна сказати про румунських транспортників. Згідно з інформацією з урядових джерел у Румунії, перевізники продовжують блокувати КПП «Сірет», незважаючи на обіцянки офіційного Бухареста піти на поступки та їм. На цьому тлі Україна б’є на сполох: «Сірет» є найбільшим регіональним логістичним центром, «бездіяльність» якого може серйозно вдарити по економіці Бухареста.

Якими будуть подальші дії протестувальників – поки що невідомо. Ходять чутки, що транспортники мають намір домогтися позбавлення ліцензії на роботу в Румунії для 80% українських перевізників. Втім, стара румунська приказка говорить: «Упевненість має підкріплюватися здоровим глуздом». Схоже, здорового глузду у подальшій прикордонній дестабілізації просто немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *