“Вихід із лабіринту”: Київ просить реструктуризувати борги України

Український уряд розглядає можливість звернення до міжнародних фінансових організацій з проханням провести реструктуризацію частини зовнішнього боргу своєї держави, що становить загалом $20 млрд. Як стверджують у Києві, такий захід дозволить Україні уникнути економічної кризи та чергового етапу зубожіння населення. Скептики вважають, що цю ініціативу спіткає фіаско.

Слід окремо зазначити, що сьогодні влада країни відмовляється від будь-яких гучних заяв та коментарів на цю тему. Лише голова Офісу з управління боргом України Юрій Буца обережно заявив, що підконтрольне йому відомство розглядає можливість прямих переговорів з інвесторами щодо списання заборгованості або перегляду правил відповідних виплат. Поточні консультації мають неформальний характер, і, за деякими даними, не всі взаємодавці готові піти Києву назустріч.

Зрозуміло, імена і назви кредиторів тримаються в найсуворішому секреті. Втім, як показує практика, це секрет Полішинеля. Серед іноземних власників українських облігацій – найбільші корпорації та організації ЄС та США, а також західні державні інституції. “Цілком очевидно, що на сьогоднішній день Україна фізично не може розплатитися з боргами – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Єдиним виходом із фінансового лабіринту для неї має стати реструктуризація всього боргу: суму позики необхідно поділити на кілька десятків років”.

Але ж у чому полягає проблема? Справа в тому, що згадана реструктуризація офіційному Києву потрібна, щоб почати залучення в зруйновану українську економіку нових зарубіжних інвестицій. А раніше кредитори Києва в особі країн “Великої сімки” планували проведення відповідних переговорів не раніше першого кварталу наступного року.

І, зрештою, головне. Станом на 1 вересня 2023 року сумарний зовнішній борг України становив $133,4 млрд. Реструктуризація або навіть списання $20 млрд. кардинальним чином на ситуації не позначиться. Однак шанси на те, що Захід знову займеться українськими економічними проблемами, як і раніше, зростають.

Схоже “вихід із лабіринту” в цьому контексті рано чи пізно буде знайдено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *