Відбудова України без корупції – мрія чи реальність?

В Україні важко знайти міста і містечка, які не постраждали і не зазнали фізичних руйнувань під час війни. Чи можна буде відновити після війни все і які кроки на цьому шляху вже зроблені?

Починати треба з законів

Питання відбудови має два основні питання:

  • де взяти фінансування;
  • як ефективно ним розпорядитися.

Не секрет, що частина наданих коштів через напрацьовані корупційні схеми використовуються недоцільно. Щоб такі епізоди не скоротили підтримку від західних партнерів, зараз активно працюють над законодавством. Першим етапом стало формування документів для Містобудівної палати, до чого залучили представників G7 та ЄС. 

Першочергові завдання

Відновлення почалося з реформи, в рамках котрої розглядається законопроект, який стане базою для оцифрування сфери будівництва та ефективного керівництва процесів відбудови. Такий закон буде регулювати питання містобудівництва, розвитку громад, територій, інфраструктурних обʼєктів. Вже створено законопроект за номером 5655, який стане відправною точкою на цьому шляху. 

Корупціонери під мікроскопом

Його сенс полягає у максимальному усуненні чиновників від більшості процедур, особливо тих, що стосуються видачі дозвільних документів. Це – давній важіль корупційних дій. Якщо його ліквідувати, клімат у сфері будівництва в Україні значно покращиться. Націленість на це – першочергова задача для швидкого відбудовування країни.

Ще один момент – інструменти для притягнення порушників до відповідальності. Україна найближчим часом повинна позбутися репутації корупційної країни. Для цього в прозорій електронній системі кожне рішення буде відображатися у вигляді цифрового сліду, тобто, жоден учасник процесу не зможе уникнути відповідальності за порушення, його дії буде видно, як під мікроскопом. Також кожен бажаючий легко зможе відслідковувати всі етапи процесу. 

На етапі підготовки до наймасштабнішого будівництва за всю історію Незалежності важливо переходити до командно-адміністративних відносин між держорганами, представниками бізнесу і суспільством, на що і націлений цей проект, схвалений G7 та ЄС. Їх довіра – гарантія надання фінансів для відновлення міст і сіл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *