Газові родовища закінчуються, але вихід знайдено

Попит на газ постійно зростає, і при цьому відомо, що родовища, які існують наразі, вже в найближчі роки не зможуть задовольнити потреби. Рішенням цієї проблеми вважають збільшення виробництва нетрадиційного газу, перш за все – сланцевого. Чи призведе це до зміни лідерів у галузі і чи зможе врятувати світ від дефіциту енергоносія – питання дуже гостре.

Традиційне змінюємо на нетрадиційне

Обсяги видобутку нетрадиційного газу останнім часом зростають з кількох причин:

  • технології в цій галузі стрімко розвиваються, оскільки в неї вкладають значні суми;
  • зменшився термін від планування проекту до його запуску.

Результатом цього стало те, що поставки сланцевого газу в глобальному видобутку стрімко ростуть, і це чудово демонструють цифри:

  • 2020 рік – зростання на 4%;
  • 2022 рік – зростання на 12%;
  • 2023 рік – не менше 35%.

Можливо, процент за поточний рік ще зросте.

Зміна лідера

Центром видобутку класичного газу і нафти давно залишається регіон Співробітництва країн Перської затоки. Але і тут останнім часом є тенденція до зменшення кількості активних родовищ. Саме це стало головним стимулом регіону щоб займатися дослідженнями та розробкою технологій нетрадиційних ресурсів.

Передовою в цьому напрямку є Саудівська Аравія, оскільки вона поставила перед собою мету найближчим часом розподілити невідновлювані і відновлювані джерела енергії на рівень 50\50. Вийти на ці показники планують до 2030 року. Це означає, що продажі газу всередині країни становитимуть 125 мільярдів кубічних метрів щороку.

Такий показник є високим навіть для Саудівської Аравії, саме тому тут настільки активно працюють над розробкою нових родовищ сланцевого газу. Тут знаходиться найбільше родовище на Близькому Сході. Планується інвестувати в нього 100 мільярдів доларів, оскільки проект дуже вигідний. За успішного запуску на це родовище буде припадати приблизно 15% від загального обсягу газу Саудівської Аравії.

Щодо зміни лідера, то ймовірно її не відбудеться. Для цього зроблять все можливе, а точніше – вкладуть максимум коштів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *