Де брати кошти: в Раді ухвалили бюджет з рекордним дефіцитом

Перше читання проект бюджету на 2024 рік пройшло легко, і з першого разу його затвердили. Це означає, що статті витрат і їх розміри зрозумілі і логічні для більшості депутатів. Незрозуміле питання лише одне: як це можна втілити в життя з сучасним станом української економіки? 

Головні моменти, які зазначили після ухвалення проекту, такі:

  • прожитковий мінімум в Україні виросте, але це не принесе покращення рівня життя громадян, адже викликано високим рівнем інфляції гривні;
  • відповідно збільшаться всі повʼязані з прожитковим мінімумом соціальні виплати;
  • шляхи подолання дефіциту бюджету наразі обговорюються, вважається, що ситуація не зайшла в глухий кут.

“За” проголосувало 285 депутатів з 403.

Що означає “дефіцит”?

Поняття дефіциту бюджету означає, що існує різниця між сумами, які потрібні на всі зазначені в проекті виплати, і тими сумами, які фактично надходитимуть в бюджет силами власної економіки всередині України. Тобто, необхідна сума, зазначена в проекті, – це 3,308 трлн грн, а очікувані доходи сягають лише 1,746 трлн грн. Отже, різниця становить майже 2 рази. 

Таких показників за часи незалежності в Україні ще не було. Вони викликані різними факторами, але найвпливовіші серед них наступні:

  • підвищення видатків на оборону в 2024 році в розмірі 21,6% ВВП;
  • різке зменшення показників бізнесу і промисловості.

Сума, якої не вистачає, дорівнює 1,59 трлн грн.

Чи є вихід

Дефіцит бюджету ще не означає крах. Але однозначно можна сказати, що самостійно Україна з цієї ситуації не вийде. За словами Сергія Марченка – голови Міністерства фінансів України, це робить країну залежною від надання фінансової допомоги від іноземних партнерів і міжнародних фондів.

Отже, самостійне фінансування держбюджету наразі неможливе. Треба розуміти, що ця тенденція поглибиться наступного року і не вирішиться за один рік. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *