Долар в Україні перетнув “червону лінію”

Останнім часом в Україні на ринку готівки спостерігається зниження ціни на долар. Чим це зумовлено і чого чекати далі, розповідають економісти.

Тенденція до укріплення національної валюти буде тимчасовою, сподівань на те, що вона втримається довго і долар буде коштувати 35 гривень, немає. Але наразі дійсно спостерігається явне зниження ціни, експерти кажуть навіть про перетин так званої “червоної лінії” закупівель нижче 37 грн за долар. 

Динаміка останнього року

Рекордно знизив ціну на покупку американського долара “Універсал Банк”, і тепер вона складає 36,4 грн, що на 0,2 грн нижче офіційного курсу від НБУ. Це позитивна тенденція, і вона чітко прослідковується в хронології:

  • рік тому – 28%;
  • вересень 2022 року – 16%;
  • зараз – 2%. 

В чому причина

Серед факторів, які привели до такої картини, виділяють:

  • зниження попиту на долари в готівці, що виникло на фоні безготівкових покупок валюти для подальшого відкриття депозитів, обсяги яких стрімко збільшуються;
  • відсутність емісії гривні з грудня 2022 року;
  • збільшення доларової пропозиції через сезонні продажі валют с/х галуззю під час підготовки до посівної і підвищенної потреби у гривні.

Плюси і мінуси для простих українців

Не дивлячись на те, що за теорією офіцийний курс може знизитись навіть нижче 37 грн за долар, пересічним українцям на цьому не вдастся отримати взиск. Ціни на товари і продукти в країні теж не зменшаться. 

Проте, в такій ситуації є і явні плюси:

  • чим нижча залежність населення від валюти, тим простіше формується ціноутворення без спекуляцій курсом долара;
  • простіше контролювати інфляцію в країні. 

Прогноз на найближчі місяці

Економісти зазначають, що без зовнішньої фінансової допомоги курс долара вже був би трьохзначним. Зараз очікують підвищення курса, повʼязаного з майбутнім контрнаступом. Залежність проста: чим інтенсивніші бойові дії, тим нижче падає курс гривні. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *