Долар 2023: добрим чи злим він буде для українців

Незважаючи на війну, валютний ринок зберігає відносну стабільність в Україні. Чи збережеться така ж ситуація в 2023 році і до чого треба бути готовими?

Перед Новим Роком ситуація непогана: курс гривні трохи укріпився, а продаж доларів у Нацбанку впав у два рази. Кінець року – традиційний час збільшеного доларового попиту через пік бюджетних видатків і підвищений попит на імпорт. Міжнародні банківські установи надають Україні допомогу, саме тому і до весни можна буде зберігати фіксований курс гривні щодо долара. Самотужки це було б неможливо.

Напруження банківська система відчуває через атаки росіян по енергосистемі, оскільки це в кілька разів підвищує потребу в закупках запчастин та генераторів, що тисне на ринок готівки і безготівкових розрахунків.

Прогноз полягає в тому, що пару місяців курс змінюватися не буде, а потом почне рости. На 2023 рік передбачають курс 42 гривень. Деякі спеціалісти дають більш втішний прогноз: за рахунок міжнародної допомоги вдастся зафіксувати курс на рівні 36,6 гривень, а потім почнеться девальвація до 15%.

Основний фактор впливу – руйнація енергетичної системи, яка викликає ріст цін. На даний момент стрімку інфляцію вдається стримувати, тому курс гривні навіть кращий, ніж очікували ще пару місяців тому. Зараз зростання індексу споживчих цін в Україні становить 30%, а в Молдові, наприклад, цей показник – 34,5%, не дивлячись на те, що країна не знаходиться в стану війни.

Це дає надію на те, що наступного року курс долара вдасться стримати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *