Доплати військовим до 100 тис грн: чому уряд лихоманить

За останні півроку позиція Кабміну щодо доплат військовим за участь в бойових діях змінювалась кілька разів: то не виплачувати, то виплачувати, то невідомо, що робити. В чому причина такої невпевненості і частих змін позиції?

Три рази відміряй, один раз підпиши закон

Горезвісні 100 тисяч, які доплачують військовим, стали постійною темою пропагандистів і опозиціонерів. Вони були прекрасним стимулом для тих, хто хотів долучитися до лав ЗСУ після 24 лютого 2022 року. Проте, їх відмінили повсюдно з 1 лютого вже цього року, залишивши лише для тих, хто безпосередньо бере участь в бойових завданнях. 

Вже в квітні думка Ради змінилась: виплати треба повернути, за що й проголосувала більшість. Прийняти законопроект прийняли, але він залишився заблокованим до підписання.

І лише наприкінці червня домоглися того, щоб законопроект був розблокований і підписаний Президентом України. Тож доплати повертаються.

Тепер розмір доплат на постійній основі складатиме 30 тис для таких категорій:

  • військовослужбовці;
  • правоохоронці;
  • рятувальники.

Ті, хто займаються оперативним управлінням підрозділів і частин на відстані, можуть отримувати доплати 50 тис, а учасники бойових дій – 100 тис незалежно від чину. 

Гроші і не тільки

В чому ж справжня причина таких постійних змін?

Першою була мотивація до заохочення вступати в лави ЗСУ. На той момент такий захід був критично необхідним, і дійсно мотивував багатьох.

На початку поточного року діра у бюджеті, звідки текло фінансування на цю статтю витрат, стала вже настільки великою, що продовжувати доплати в колишньому обсязі було просто неможливо. 

Але після відміни таких заохочень виникла інша проблема: моральний стан військовослужбовців після виснажливих місяців без перспективи на звільнення був занадто важким. Давалась взнаки втома разом з демотивацією, адже родини військових відчули удар по кишені. Почало ширитись незадоволення діями влади, підтримка держави стала великим питанням.

Масштаби такого явища були настільки значними, що відбилися на боєздатності армії. Тому в уряді швидко зрозуміли: або треба знайти фінанси, або ситуація ставатиме дедалі важчою. Отже, зараз залучено додаткові джерела фінансування. Як довго триватиме фінансування, покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *