Заборонити не можна знищити. ЄС поставив крапку у потрібному місці

Євросоюз забороняє знищувати непроданий одяг. Напередодні країни-члени ЄС схвалили таке рішення для зменшення відходів від текстильної промисловості, повідомляє Financial Times. Ця проблема не втрачає, а лише набирає актуальності. Адже за оцінками Європейської комісії, щороку жителі ЄС просто викидають 6 мільйонів тон одягу, який не можна переробити.

Це важлива екологічна проблема, адже неперероблений одяг накопичується, забруднюючи атмосферу. Саме це сміття стало причиною збільшення парникових газів і становить одну п’яту цих викидів у Євросоюзі.

Переробляти речі, які споживачі повертають у магазини, роздрібним майданчикам важко і дорого. Тому їх частіше за все просто викидають або знищують. А ще дизайнерські бренди саме знищують непродані товари, щоб вони не потрапили на чорний ринок. Наприклад, британський мережевий магазин Burberry  лише у 2018 році спалив не продані товари на суму 28,6 мільйонів фунтів, але вже відмовився від такої практики.

Єврокомісія рік тому оголосила план, який має підтримати переробку та повторне використання товарів, зокрема текстилю та взуття. Однак тоді європейським компаніям не забороняли знищувати непроданий товар, а лише вимагали звітувати про обсяги викинутої продукції.

А зараз держави-члени ЄС підтримали вже заборону на знищення одягу та аксесуарів. Ця заборона стане однією з вимог щодо екодизайну для виробників. Кожен товар матиме «паспорт продукту», де буде інформація про його виготовлення. Окрім того, зміняться вимоги до онлайн продажу відповідних товарів.

Ця заборона не буде стосуватися малого бізнесу, а середній бізнес отримає час на перехід до нових вимог.

А згідно з останніми прогнозами, вже у 2030-му році світова індустрія моди може взагалі повністю перейти на переробні матеріали у виробництві одягу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *