“Запасний варіант”: чи Греція продасть Україні сучасні боєприпаси?

Сполучені Штати Америки офіційно звернулися до Греції з проханням “надати Києву посильну військову допомогу”. Згідно з офіційною інформацією, йдеться про можливе постачання Україні 75 тисяч артилерійських снарядів. При цьому угода, на яку Вашингтон робить чи не основну ставку, може зірватися будь-якої миті.

Відразу слід обмовитися. У даному випадку Сполучені Штати виступають своєрідним посередником між Афінами і тим самим Києвом. Передбачається, що США за власний кошт придбають грецькі боєприпаси, після чого передадуть снаряди ЗСУ.

Загвоздка полягає в тому, що саме зараз Греція не готова у певному розумінні цього слова спустошити свої військові склади. “Ні Америка зокрема, ні НАТО загалом не гарантують грецькій армії термінове поповнення арсеналів – констатував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Янніс Пападоніс. – Крім того, заявлена сума операції у $47 мільйонів явно не відповідає початковим очікуванням Афін” .

Нагадаємо, раніше керівництво Євросоюзу офіційно визнало нездатність Об’єднаної Європи забезпечити потреби збройних сил України у боєприпасах. Декілька днів тому Франція висловила готовність продати українській армії за демпінговими цінами частину своїх артилерійських снарядів. “Поділитися” з ЗСУ арсеналами намірилися також Литва та Латвія.

Виходить, угода з Грецією на цьому фоні може бути “запасним варіантом”, вважають незалежні аналітики. Мовляв, на Афіни певні структури в США розраховуватимуть лише у тому випадку, якщо допомога інших “донорів” виявиться недостатньою.

А от якщо Афіни знов-таки з економічних причин відмовляться від підписання з Вашингтоном необхідного договору, це стане прецедентом у новітній історії НАТО.

Чи спрацює “запасний варіант” США, покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *