“З добрих намірів”: Румунія заборонила ввезення українського зерна

Офіційний Бухарест оголосив про запровадження жорсткого ембарго щодо постачання до Румунії сільськогосподарської сировини з України. Як стверджує румунська влада, цей захід, насамперед, пов’язаний з необхідністю привести зазначену документацію експортно-імпортних операцій у повну відповідність до сучасних критеріїв ЄС. За іншою версією, у такий спосіб місцеві чиновники планують захистити регіональних фермерів від зростання кількості іноземних конкурентоспроможних товарів. На думку України з цього питання той же офіційний Бухарест рахуватися не збирається.

Заява міністра сільського господарства Румунії прозвучала більш ніж голосно. За словами Флоріна Барбу, його країна залишає право повністю заборонити ввезення українських зернових на румунську територію. Термін заборони приблизно становитиме 30 днів, проте за необхідності він може бути продовжений. “У цьому відношенні ми керуємося виключно добрими намірами, – резюмував зокрема він. – Ми ліцензуємо потрібні нам угоди з постачання з України пшениці, вівса, ячменю та кукурудзи. У результаті такі постачання здійснюватимуться на основі паритету, коли і експортери, і місцеві виробники матимуть змогу здійснювати свою діяльність на взаємовигідних умовах”. Якось міністр обмовився і сказав, що єдиним, хто виграє від ліцензування в зерновій сфері, будуть саме румунські фермери та переробники.

Зі свого боку землероби в Румунії оголосили про намір підтримати ініціативу Бухареста. “Ми віримо уряду і також даємо йому 30 днів на те, щоб більш ефективно захистити нашу роботу на найвищому юридичному рівні”, – зазначив голова Незалежної асоціації фермерів Румунії Іонел Аріон.

Отже, в чому ж полягає суть потенційного нововведення? Як очікується, створена румунським Кабміном наглядова група уважно стежитиме, щоб компанії, які купують зерно в Україні, мали румунську “прописку”, а частина процесу переробки згаданої сировини здійснювалася в Румунії. При цьому транзит відповідних вантажів через румунську територію до третіх країн під ембарго не потрапляє.

Втім, остання обставина не змогла стримати невдоволення української сторони. Раніше стало відомо, що Київ висловив своє подив у зв’язку із зазначеною позицією Бухареста. Як зазначили в офісі Володимира Зеленського, подібний крок румунських партнерів може завдати певної шкоди українській економіці, зокрема, і міжнародному іміджу України в цілому. Втім, із офіційною нотою протесту Україна так і не виступила.

Втім, цього не потрібно. Декілька днів тому про продовження “зернового ембарго” в контексті України заявили Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина. “Усі вони на сьогоднішній день пояснюють свої дії бажанням захистити регіональний ринок від напливу української продукції, зазначила в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський експерт Аурелія Віктор. – У даному конкретному випадку Румунія не є винятком, і рано чи пізно Києву доведеться узгоджувати шляхи розподілу українського зерна каналами Єврокомісії”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *