“З молотка”: Україна розпочне реалізацію конфіскованого російського майна

Кабінет міністрів України схвалив порядок продажу структурами офіційного Києва конфіскованих у Російської Федерації активів. Згідно з офіційною інформацією, відповідні кошти будуть реалізовані через лінію аукціонів електронної системи “Прозоро. Продаж”. Отримані кошти планується перераховувати до Фонду ліквідації наслідків озброєної агресії.

Раніше згаданий Порядок був предметом широкої дискусії на різних експертних рівнях. Противники документа в один голос стверджували, що таких активів на даний момент недостатньо для проведення масштабних показових аукціонів. Крім того, ставилася під сумнів сама доцільність “аукціонної системи”. Мовляв, реалізовувати такі товари та об’єкти необхідно “точково”, розподіляючи їх серед структур, що найбільше цього потребують. Автори ідеї парирували необхідністю термінових поповнень державного бюджету.

То що ж насправді Київ має намір пустити з молотка? Чіткого списку відповідних лотів на даний момент немає. За деякою інформацією, мова може йти про квартири, складські приміщення та інші логістичні будівлі, а також автомобілі, трактори та комбайни. Все це зараз перебуває на території України. Раніше українська влада називала загальну суму заарештованих коштів – понад $5 млрд.

Як заявив заступник міністра економіки України Олексій Соболєв, нова практика створює “комплексну законодавчу базу для управління активами, пов’язаними з країною-агресором. “Вона підвищить довіру потенційних інвесторів до системи управління публічним майном та сприяє залученню додаткових інвестицій”, – зазначив, зокрема, чиновник .

За “прозорістю” торгів спостерігатимуть емісари Фонду державного майна України. При цьому про можливу присутність на вказаних заходах незалежних спостерігачів немає інформації.

Росія поки що ніяк не відреагувала на це повідомлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *