Логічний підсумок: ЄС має намір відмовитися від російського палива

Європейська комісія (ЄК) опублікувала відомості про стан енергетичного ринку Об’єднаної Європи, згідно з якими нинішнього року Євросоюз більш ніж утричі скоротив імпорт енергоносіїв із Російської Федерації. Такий крок став частиною нової міжнародної програми санкцій щодо Москви. Як показала практика, європейські країни можуть забезпечити себе альтернативними видами палива. Передбачається, що протягом найближчих кількох років ЄС повністю відмовиться від російського вугілля, на 90% знизить постачання нафти та нафтопродуктів, а також на 50% газу з РФ.

Відповідний документ ЄК, складений у формі щорічного звіту, сенсацією не став. З моменту фактичного початку військового вторгнення Росії в Україну Євросоюз виробив єдину концепцію щодо експортно-імпортних операцій із Москвою. Суть цієї концепції зводилася до зниження залежності від російських корисних копалин загалом та вуглеводнів зокрема. Незважаючи на те, що це призвело до підвищення цін на електрику та тепло для побутових та промислових споживачів по всій Європі, Брюсселю загалом вдалося налаштувати громадську думку на користь нововведення. Саме тому інформацією про скорочення вказаних російських постачань здивувати в ЄС складно не лише професіоналів, а й обивателя.

І все-таки нинішній звіт Єврокомісії заслуговує на найпильнішу увагу. По-перше, його автори констатували, що у тієї ж Об’єднаної Європи є можливість частково замінити електроенергію з РФ на енергію місцевих поновлюваних джерел. Більше того, ЄС отримав можливість вкотре продемонструвати дружнє ставлення до Сполучених Штатів Америки, збільшивши закупівлі північноамериканського зрідженого газу. По-друге, Європа відрапортувала світові про успіхи у боротьбі за зменшення викидів парникових газів. І, нарешті, по-третє, більшість країн ЄС отримали можливість розробляти власну енергетичну концепцію – гроші на цей процес надасть Вашингтон.

Поза сумнівами, така позиція вкрай негативно позначається на російській економіці. “Остаточна відмова від горезвісного палива має стати логічним підсумком політики Заходу щодо РФ, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький оглядач Марі П’юдеба. – Звичайно Єврокомісія усвідомлює, що стовідсоткова відмова в даному конкретному випадку панацеєю для Європи не стане. Без відносно дешевої російської сировини для багатьох сегментів західної економіки можуть настати складні часи, тому процес такої відмови буде поступовим.

На питання, коли все ж таки варто розраховувати на перехід ЄС до західних аналогів у цьому сегменті, звіт Єврокомісії прямої відповіді не дає. Проте вже зараз зрозуміло одне: роботи у цьому напрямі йдуть найактивнішими темпами. Що з цього вийде – покажуть найближчі кілька років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *