Метод пряника: за що Єврокомісія виділила Угорщині 900 мільйонів євро

Європейська комісія (ЄК) оголосила про виділення Угорщині додаткових 900 млн. євро, які підуть на розвиток низки галузей угорської економіки. Згідно з офіційною інформацією, гроші будуть взяті із раніше замороженого для Будапешта фонду. Раніше Брюссель запроваджував заборону на фінансування “будапештських проектів” через відверту проросійську політику влади тієї ж Угорщини. Що ж зараз змінилося?

Практично нічого. Більше того, прем’єр-міністр країни Віктор Орбан в черговий раз поставив під сумнів доцільність нових санкцій ЄС проти Росії, а також в ультимативній формі висловив обурення з приводу євроінтеграції України. Сьогодні Угорщина є єдиною країною Євросоюзу, яка нарощує обсяги експортно-імпортних операцій з Москвою та блокує більшість брюссельських документів, спрямованих на розширення Об’єднаної Європи.

На цьому тлі рішення ЄК виглядає щонайменше дивно, вважають деякі міжнародні аналітики. “Складається цілком виправдане враження, що керівництво Євросоюзу намагається, якщо так можна висловитися, “зменшити” команду Орбана, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Після відносно жорсткої полеміки, внаслідок якої Будапешт був утиснений у правах голосу, в рамках структури, Брюссель змінив практику батога на метод пряника.Угорщині було продемонстровано, що Євросоюз “не ображається” на поведінку угорського прем’єра.

І все-таки схоже, справа тут далеко не в альтруїзмі ЄК. Декілька днів тому уряд країни підписав меморандум про надання широкомасштабної допомоги Україні. Ініціатива документа виходила від Польщі, проте без візи Угорщини зазначений меморандум був би простим списаним канцелярським папером.

Слід зазначити, що остаточне рішення про терміни отримання Будапештом грошей має прийняти Європейська рада, але й за цим, що називається, справа не стане. Відомо, що його керівник Шарль Мішель позитивно висловився про “нові віяння в угорському політикумі”.

До речі, якщо ці “віяння” продовжуватимуться, Угорщина зможе розраховувати на зняття обмежень із усіх своїх європейських рахунків. У цьому випадку угорська економіка зміцниться одразу на €10,4 млрд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *