Модник, мільярдер з українським корінням і російський слід: що можна знайти в ТОП-5 найбагатших людей світу за версією Forbes

Поновлено рейтинг найбагатших бізнесменів від Forbes. Цей список все більше нагадує збір старих знайомих, де роками фігурують одні і ті самі обличчя. Чи є в списку мільярдерів українці? Чи витіснила воєнна криза звідти росіян? Чи віддала свої позиція Америка? Відповіді на ці питання  – у ТОП-5 найбагатших людей світу.

1 місце – мода і краса

Бернар Арно – француз віком 75 років другий рік поспіль очолює ТОП-5 багатіїв не лише за версією Forbes, а й на думку всіх офіційних рейтингів. Мабуть, саме про нього серед інших представників цього Олімпу світове суспільство знає найменше. Статки чоловіка складаються з 75 брендів LVMH Moët Hennessy — Louis Vuitton, які працюють у сфері краси, моди і косметики. Саме він – хазяїн таких відомих елітних марок, як Dior, Louis Vuitton, Tiffany&Co. и Hennessy.

Бернар Арно

З одного боку, приємно, що найбагатша людина світу заробляє гроші не на виробництві, скажімо, зброї або за допомогою іншого сумнівного бізнесу. Але з другого боку, практика показує, що і в моді та красі не все так гладко, адже у 2022 році прокуратура Парижу почала розслідування щодо фінансових операцій за спільною участю Бернара Арно і російського бізнесмена Миколи Саркісова. Тож, дехто вважає, що за тими 233 млрд доларів, які офіційно є статками Арно, може ховатися і багатство російського мільярдера. А якщо згадати, що француз інвестує ще й в Netflix та TikTok, то справа засяє вже новими – політичними – відтінками. Але в цій статті – не про політику, а про мільярди.

2 місце – “Божевільний мрійник”

Друге місце продовжує посідати виробник електроавтомобілів, ракет, стартапер з прокладки тунелів Ілон Маск. Він за минулий рік став багатшим на 8%, що в його випадку дорівнює якимось 15 млрд доларів. 

Ілон Маск

Ось цього чоловіка впізнав би майже кожен, адже це медійна персона. Він залюбки дає інтервʼю, коментує самі гучні події світу, чим іноді провокує справжні скандали. Подейкують, що мільярдер серйозно націлився в політику, і треба відзначити, що шанси в цьому напрямку у нього досить високі. Але поки що політичну карʼєру він не розпочав, а люди часто називають його “божевільним мрійником”, адже багато з його стартапів на перших етапах виглядали неймовірно.

3 місце – спадковий успіх

На третьому місці розташувався Джефф Безос – засновник Amazon, який ще в 2017 році посідав перше місце зі статками в 90 млрд доларів. Парадокс полягає в тому, що хоч цього року він лише на третій позиції, але це зовсім не означає, що Безос збіднів. Зовсім навпаки, його статки швидко сягнули 300 млрд, що прекрасно демонструє основний принцип багатих людей: гроші роблять гроші. 

Джефф Безос

Але цього року все ж таки певне падіння порівняно з минулим роком спостерігається, тому багатство Безоса складає скромних 194 млрд. Займається мільярдер переважно аерокосмічними технологіями (у 2021 році він навіть здійснив космічний політ на одній з ракет, розроблених його компанією), володіє The Washington Post. 

А до чого тут успіх в спадок? Справа в тому, що дід Джеффа Безоса був регіональним директором Комісії з атомної енергії США, а по лінії матері мільярдер – родич відомого в америці кантрі-співака Джорджа Стрейта.

4 місце – “Давно не бачились”

Марк Цукерберг знову повернувся у ТОП-5, посівши четверте місце. Ось цей чоловік розбагатів не на жарт: його статки за рік виросли не на якісь там відсотки, а відразу в 2,7 разів. Останній раз він фігурував в цьому рейтингу в 2021 році з капіталом у 97 млрд, а зараз трохи підзаробив і повернувся зі 177 мільярдами. 

Марк Цукерберг

Доречі, Цукерберг – єдиний єврей в першій пʼятірці, і мало хто знає, що він має українське коріння: його бабця Маня Візенталь народилася в Тернопільській області. З 21 квітня 2021 року Росія ввела проти нього особисті санкції, і тому він більше не зможе поїхати в РФ. Правда, сам Марк Цукерберг поки що не скаржився з цього приводу. 

5 місце – “Скажи мені, хто твій друг”

Цей щабель посів Ларрі Еллісон, який володіє частиною компанії Oracle і Tesla. Тобто, електромобілі принесли в ТОП-5 аж двох мільярдерів. 

Ларрі Еллісон

Ларрі – найстарший серед пʼятірки найбагатших людей: через кілька місяців він відсвяткує свій 80-річний ювілей. Доречі, між Ларрі Елісоном і Джеффом Безосом, що посідає третє місце рейтингу, вже давно точиться боротьба за місце в ТОП-5, де вони постійно витісняють одне одного на нижчі щаблі. 

Як там мільярдери почуваються?

Загальний перелік найбагатших людей світу дає цікаву інформацію:

  • середні статки персон з цього списку значно виросли за останні кілька років, тобто мільярдери, наприклад, 2010 року були бідніші за сьогоднішніх;
  • перше місце серед країн  з найбільшою кількістю мільярдерів знову посіли США;
  • на другому місці – Китай, на третьому – Індія, на четвертому – Німеччина, на пʼятому – воююча Росія;
  • за минулий рік зʼявилося 265 нових мільярдерів, і тепер їх налічується 2781 чоловік у світі;
  • загальні статки найбагатших людей світу сумарно складають 14,2 трильйонів доларів (на 2 трильйони більше, ніж торік).

І якщо у вас ще немає свого власного першого мільярду, то в рейтингу можна знайти втішну інформацію: 66% мільярдерів самі збудували свій бізнес, а не отримали кошти чи справу в спадок. Тому, можливо, варто вигадати щось свіженьке, щоб через кілька років побачити і своє прізвище у ТОП-5 найбагатших людей за версією Forbes. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *