“На конкретні потреби”: ЄС додатково виділить Україні €50 млн.

Керівництво Європейського союзу оголосило про намір виділити €50 млн. на ремонт та розвиток портової інфраструктури України. Як зазначено у документі Єврокомісії (ЄК), таким чином Брюссель “оцінив важливість роботи українських морських гаваней у військових умовах”. При цьому цього разу Київ має надати відповідним фіскальним органам звіт про реалізовані кошти.

За словами голови ЄК Урсули фон дер Ляйєн, роль українських портів у доставці сільськогосподарської продукції з України до Об’єднаної Європи складно переоцінити. “Поставляючи через свої морські ворота вказану сировину, Київ значною мірою знижує проблему продовольчої безпеки – зазначила зокрема вона. – Необхідно зробити все можливе, щоб підтримати ці зусилля”.

Фон дер Ляйєн має рацію: лише у жовтні поточного року Україна транспортувала через свої чорноморські порти понад 3,6 млн. тонн зерна. Найбільша завантаженість припала на Одеський та Південний термінали, потужності яких на сьогоднішній день виявилися зношеними на 80-85 відсотків. “ЄС дуже зацікавлений у тому, щоб збільшити пропускну потужність цих структур, – резюмувала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE експерт європейського продовольчого ринку Аурелія Віктор. – Для остаточного подолання “продуктової кризи” регіону знадобиться імпортувати 8-10 тисяч тонн дешевої української сировини. У нинішньому стані портів це зробити неможливо”.

Як наголосила експерт, у даному контексті виникає цілком резонне питання – чому Брюссель надав тому ж Києву таку малу суму? Відповідь проста: зазначені кошти розподілятимуться точково. “Гроші надані на конкретні потреби, це повністю позбавить процес корупційної складової”, – йдеться у записці пояснення до документа ЄК.

Як би там не було, офіційний Київ уже подякував керівництву Євросоюзу за виявлену ініціативу. Коли саме гроші будуть перераховані українські рахунки і коли саме Україна розпочне відповідні ремонтні роботи, поки невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *