Не востаннє: Німеччина надасть Україні €200 млн.

Уряд Німеччини схвалив черговий план надання Києву масштабної грошової допомоги. За умовами ФРН, відповідні кошти мають бути витрачені українською стороною “виключно на потреби, вказані Берліном”. У зв’язку з цим міжнародні аналітики заговорили про можливі зміни у фінансовій політиці низки західних країн стосовно України.

Що ж, по суті, сталося? Згідно з офіційною інформацією, гроші у розмірі €200 млн. українській владі необхідно буде вкласти у розвиток охорони здоров’я та освіти, а також реконструкцію міст, які постраждали від війни. “Необхідно зробити так, щоб ця допомога знайшла свого адресата, минаючи різноманітних посередників”, – йдеться в спільній заяві німецьких федеральних міністрів. За деякими даними, в найближчому майбутньому Берлін здійснюватиме регулярний моніторинг законності та доцільності використання Україною виділених коштів.

“Немає жодних сумнівів, що саме таким чином у ФРН натякнули на високий рівень корумпованості українських державних структур загалом і чиновників зокрема, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Заявляючи про свою непохитність у намірі підтримувати Україну на шляху її євроінтеграції той же Берлін залишає за собою право диктувати цій країні певні умови, за словами аналітика, в найближчому майбутньому подібну ініціативу ФРН можуть підтримати такі держави, як Великобританія, Франція, Італія та Бельгія.

Втім, мови про те, що Захід “втомився” від України і про нові надходження Києву доведеться забути, немає. За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, Федеративна Республіка планує допомагати українським партнерам як на рівні ЄС, так і в рамках власних гуманітарних програм. “Нинішня німецька урядова допомога надається Україні не вперше і далеко не востаннє, – резюмував, зокрема він. – Надалі ми доведемо “донорські схеми” до еталона”.

Тим часом Конгрес США на своєму засіданні не зміг ухвалити єдиного рішення щодо термінів виділення Києву нового траншу фінансової підтримки. Причиною цього стала спільна позиція конгресменів-республіканців, які вимагали гарантії цільового використання Україною американських грошей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *