“Не скоро”: у Сенаті США розповіли, коли Україна зможе розраховувати на фінансову підтримку

Керівництво верхньої палати парламенту Сполучених Штатів Америки виступило із заявою, в якій визначило терміни ухвалення постанови про виділення Україні чергової грошової допомоги. За словами лідера демократів Сенату Чака Шумера, зараз цей процес затягується, оскільки парламентарі зіткнулися з проблемами внутрішньополітичного характеру. На цьому тлі розгляд буде відкладено на невизначений термін.

Точніше – до кінця січня чи початку лютого наступного року. Шумер, який є послідовним лобістом допомоги Києву, фактично був змушений визнати, що в обговоренні цієї проблеми Конгрес не просунувся ні на крок. Втім, Україні оптимізму втрачати не варто. “Наші переговорники будуть старанно працювати під час канікул, і я вважаю, що позитивне рішення сенатори ухвалять вже в найближчому майбутньому”, – зазначив він.

Республіканці у цьому відношенні виявляють дещо більшу стриманість. Так, конгресмен Джон Тьюн зазначив, що “ні про який січень 2024 року тут не може бути й мови”. Мовляв, до вказаного терміну у вищому законодавчому органі кардинальних змін не відбудеться. “Демократи згаяли час, і після канікул ми займемося більш нагальними проблемами”, – сказав він.

Загалом ідеться про надання Україні $60 млрд. Ці гроші передбачалося направити на закупівлю зброї та боєприпасів для ЗСУ, а також підтримки зруйнованої війною української економіки. В обмін на голоси за ухвалення документа Республіканська партія вимагала ухвалити закон про зміцнення кордону з Мексикою. Розгляд цього законопроекту зупинився.

Як розвиватимуться події надалі, з точністю сказати не може ніхто. Водночас головний фінансовий інспектор Майк Маккорд пояснює, що до 30 грудня поточного року його відомство повністю вичерпає кошти для поповнення запасів зброї, відправленої Україні.

Києву знову залишається лише чекати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *