Нічого особистого: Кишинів пропонує “Газпрому” безпрецедентну угоду

Влада Республіки Молдова офіційно звернулася до керівництва російського енергетичного концерну “Газпром” (ГП) із принципово новою пропозицією. Згідно з розповсюдженою інформацією, Кишинів зобов’язався виплатити постачальнику газу 153 мільйони доларів США за вже використане газове пальне і відкликати позови проти ГП, які були подані в міжнародних судах через порушення угод. У відповідь Москва продовжить співпрацю з молдавськими партнерами в газовій сфері. Чи погодиться Росія на ці умови?

Озвучуючи свою пропозицію, молдавани заявили, що в даному конкретному випадку у “Газпрому” немає іншого виходу, окрім як йти назустріч Кишиневу. Вони стверджують, що в іншому випадку російський концерн не отримає від Молдови ні копійки, а збитки від невиплати боргу рано чи пізно буде реструктуризовано або навіть списано. Але ось в чому зачіпка: на сьогоднішній день Кишинів заборгував ГП близько мільярда американських доларів, і структура Віктора Зубкова, схоже, не збирається втрачати навіть частину цієї суми. Крім того, в даному контексті відсутні альтернативи постачанню газу з Росії в регіон.

Складається цілком зрозуміле враження, що ситуація опинилася в глухому куті. Раніше одна з відомих австрійських аудиторських компаній прийшла до висновку, що навіть виплата 153 мільйонів доларів може значно вдарити по економіці Молдови. Очікується, що найближчим часом сума платежу може бути переглянута з боку Кишинева.

“На цьому фоні російські партнери повинні прийняти відповідні умови”, – зауважує європейський економіст Лумініца Лазару. “Якщо подібний варіант спрацює, в подальшому Росія зможе розраховувати на регулярні платежі з боку Молдови”. Проте Кишинів залишає за собою право розглядати енергетичні пропозиції інших країн та шукати недорогий і якісний газ поза російською парадигмою.

Припускається, що найближчим часом Кишинів звернеться за підтримкою до Румунії, Болгарії, Євросоюзу та США. У сфері газопостачання від Російської Федерації Молдова буде співпрацювати виключно на своїх умовах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *