“Оплата – в юанях”: КНР та Саудівська Аравія уклали історичну угоду

Напередодні стало відомо про те, що офіційні Пекін та Ер-Ріяд підписали найбільший за останній час контракт у сфері енергетики. За офіційною інформацією, документ передбачає імпорт до Китаю саудівської нафти на загальну суму $7 млрд. Особливість угоди полягає в тому, що всі розрахунки за поставлені носії КНР здійснюватиме виключно у своїй національній валюті – юанях. Як стверджують експерти, зазначена угода завдасть суттєвого удару по іміджу американського долара на світовому ринку.

А ще цю угоду називають історичною. І аж ніяк не через її масштаби: “нафтовий оборот” Саудівської Аравії становить сотні мільярдів тих самих доларів. Цього разу сенсаційність ситуації полягає в тому, що через договір із Пекіном Ер-Ріяд фактично урізав обсяги постачання носіїв до Сполучених Штатів. Але і це ще не все – враховуючи ту обставину, що відповідні операції на фондових біржах оплачуються виключно юанями, валюта Китаю знову увійшла до рейтингів найбільш “ходових” грошових одиниць світу.

Нагадаємо, раніше на користь юаня як головної світової валюти, крім самої КНР, висловлювалися Росія, Індія, Бразилія, Казахстан та ПАР. Саудівська Аравія з її експортними можливостями лише зміцнила позиції китайської фінансової систем.

На цьому тлі у ділових колах уже заговорили про реальну небезпеку нівелювання долара. Причому найбільш “гарячі голови” навіть наполягають на конспірологічних теоріях. Проте, є і ті, хто пояснює це дуже просто. “Долар США в окремих операціях потроху вичерпує себе, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський фінансовий експерт Роберт Осмонд. – Необхідна альтернатива всьому тому доларовому потоку, який, образно кажучи, “втопив” міжнародну грошову систему. Цією альтернативою і став юань”. Як підкреслив Осмонд, вже через кілька років валюта Китаю якщо не витіснить долар США, то серйозно його “посуне” в окремих сегментах”.

З останнім твердженням важко не погодитись. Особливо, якщо пам’ятати, що КНР, яка імпортувала з СА у 2022 році нафти на $65 млрд., наступного року планує перевищити цей показник. Очевидно, оплата за “чорне золото” проходитиме в юанях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *