“Принцип доміно”: Словаччина продовжила заборону імпорту сировини з України

Уряд Словаччини своїм спеціальним розпорядженням продовжив термін дії заборони на ввезення в країну української сировини сільськогосподарського призначення. Як зазначає Братислава, це пов’язано із необхідністю захистити інтереси місцевих фермерів та стимулювати розвиток власного ринку. Незалежні експерти схильні вважати, що цього разу може йтися про “спланований недружній акт на адресу Києва”.

Згідно з оприлюдненою напередодні заявою Міністерства сільського господарства Словаччини, зазначені обмеження на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника будуть автоматом продовжені ще на півроку. Більше того, до так званих “чорних списків” додано ячмінь, мед, пшеничне борошно і цукровий буряк. За деякими даними, у словацькому Кабміні розглядається можливість подальшого розширення цього переліку.

За словами прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, з моменту введення “заборонених” заходів у травні нинішнього року країна забезпечила замовлення більше двох тисяч регіональних фермерських підприємств, і ця практика стимулювання себе повністю виправдала. Мовляв, таким чином Братиславі певною мірою влалося вивести місцеву сільськогосподарську галузь із кризи, що посилювалася. Передбачається, що подальше використання такої системи в буквальному значенні цього слова збагатить словацького виробника.

Водночас, для України це може обернутися новими проблемами. “Ні для кого не секрет, що саме постачання до Словаччини становили вагому частину українського експорту сировини, – констатувала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE аналітик європейського ринку Аурелія Віктор. – Відповідно, зараз Київ втрачає мільйони доларів США. У випадку Братислави спрацював своєрідний “принцип доміно”: раніше про продовження санкцій щодо сільгосппродукції та сировини з України заявили Польща та Румунія, а Угорщина зробила подібні обмеження безстроковими. Важко сказати, чим це може вилитися для зруйнованої української економіки надалі”.

Реакції офіційного Києва на нинішні дії Братислави поки що не було. Як очікується, українська сторона порушить питання щодо доцільності санкційних схем на найближчому засіданні Єврокомісії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *