Природа проти здешевлення енергоносіїв: шторм регулює ціни на нафту

Чергове зниження ціни на нафту – результат боротьби двох страхів людей: побоювання економічного занепаду і страху наслідків тропічного шторму в Мексиканській затоці. Спеціалісти довго вагалися, який з цих двох факторів переможе, і нарешті визначились.

 Масштаби падіння

У вівторок повідомили, що ціна на нафту падає, і стосується це не лише однієї якоїсь марки. Процес більш глобальний і охоплює багато позицій.

Так, нафта марки Brent втратила в ціні 19 центів тобто 0,2%. Тепер вона становить 84,23 дол/барель. В той же час марка West Texas Intermediate стала дешевшою на 24 цента (0,3%), зараз її ціна – 79,86 дол/барель. 

Цифри видаються незначними, однак в масштабах міжнародної економіки це можна вважати значною зміною, яка здатна викликати ефект майже у всіх галузях.

Економічні причини

Інформацію, яка призвела до побоювань щодо зміни цін на нафту, оприлюднив Голова ФРС (центральна банківська система  США) Джером Пауел. Наприкінці минулого тижня він розповів, що дуже ймовірно відбудеться підвищення ставок для зниження темпів стійкої інфляції. Якщо це здійснять, то доля процентних ставок до кінця цього року і на початок наступного буде вирішена.

Задача аналітиків – передбачати розвиток подій. Їх висновки наступні: прогнози щодо вересня доволі оптимістичні і ймовірність стабільності ставок наступного місяця близько 80%, а вже в листопаді ця вірогідність знижується до 56%. 

Китайський слід

Також на формування цін на нафту значною мірою впливає такий неочевидний фактор, як економіка Китаю. Ця країна-гігант є другою за величиною економіки і за обсягами споживання нафтопродуктів. Але наразі в її економічному відновленні помітне сповільнення з таких причин:

  • погіршення на ринку нерухомості;
  • низькі споживчі витрати;
  • швидке зростання кредитування.

Через це Пекін прийняв рішення щодо зниження ключових ставок. Не допомогло їх втриманню на сталому рівні навіть зростання цін на марки Brent і WTI на фоні зменшення обсягів видобутку ОПЕК+, тому економіка Китаю все ще не має чіткого майбутнього. При поганому її стані обсяги закупівель нафтопродуктів знизяться, тобто ціна автоматично буде падати.

Природа бунтує

Ще один чинник, який є ключовим при формування цін на американську нафту на найближчий період – шторм “Ідалія”. Від нього постраждала західна Куба, а потім природній катаклізм рушив далі в напрямку Флориди. Передбачають, що ураган викличе серйозні перебої з електроенергією, а це в свою чергу скоротить обсяги видобування нафти на сході узбережжя Мексиканської затоки США.

Важкий вибір

Інвестори коливалися у виборі того, що ж переможе – економічні причини чи природа. Наразі за всіма прогнозами більший вплив на ціну нафти все-таки здійснює економіка, а не шторм “Ідалія”, який, можливо, ще пощадить нафтовидобувні потужності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *