“Процес пішов”: угорські та словацькі перевізники блокують кордон із Україною

Організації перевізників Угорщини та Словаччини сьогодні, в понеділок, 11 грудня, розпочали активну фазу блокади низки ділянок кордону з Україною. Згідно з попередньою інформацією, на даний момент вже фактично припинено роботу двох основних автомобільних терміналів: Вишне-Німецьке – Ужгород та Захонь – Чоп. За словами експертів, збитки, які може спричинити ця акція Україні, можуть обчислюватися мільйонами доларів.

Як стверджують самі організатори заходу, жодного політичного підґрунтя в їхніх діях немає. “Наша мета – домогтися скасування масштабних пільг, введених владою в Будапешті для українських транспортників. Через ці пільги страждають національні компанії”, – йдеться в заяві Асоціації угорських автоперевізників (MKFE). Заява їхніх словацьких колег практично повністю дублює відповідний текст.

При цьому акція не розповсюджується на пасажирський транспорт. За офіційними даними, рейсові автобуси та легкові автомобілі безперешкодно перетинають КПП та виставлені блокпости. Передбачається, що саме для них на прикордонних пунктах буде відкрито додаткові дорожні лінії. “У зв’язку з цим усілякі ризики для пасажироперевезень зведені до мінімуму”, – резюмував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE представник в MKFE.

Слід особливо відзначити, що сама собою ідея такої блокади не нова. Раніше польські транспортники закрили рух для українських фур на 4 ділянках українсько-польського кордону, а Словаччина оголошувала про намір проводити такі акції періодично. В результаті в багатокілометрових заторах опинилися тисячі автомобілів.

Суть проблеми, начебто, проста – 2022-го року Єврокомісія запровадила для вантажоперевізників з України пільговий режим діяльності на території країн-членів ЄС. Внаслідок появи дешевих українських відповідних послуг фактично було завалено регіональний ринок перевезень: в Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині (країнах, що межують з Україною, – Ред.) збанкрутували сотні дрібних перевізників, а відносно великі компанії зіткнулися з масштабними фінансовими проблемами. “На цьому фоні невдоволення місцевих транспортників було неминучим, і зараз цей процес пішов”, – зазначено у редакційному матеріалі одного з угорських видань.

Як відреагує на нинішні протести влада Угорщини та Словаччини, поки що невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *