Сама оплатить війну проти себе: Велика Британія хоче використати активи росіян для допомоги Україні

Британський уряд має намір розглянути можливість використання російських суверенних активів для того, щоб профінансувати українську армію. Саме про це повідомили після наради G7 під час конференції МВФ.

Війна триває доти, доки Росія має змогу її фінансувати. З часом ресурси країн, що підтримують Україну, швидко виснажуються, саме тому партнери постійно шукають нових джерел фінансування. З цієї причини залучення російських коштів, про яке вже так довго ведуть розмови, стало можливим. 

Надій немає

Міністр фінансів Британії Гант на виступі в МВФ розповів, що надій на швидке закінчення війни поки що немає, і саме тому Європа змушена вдаватися до таких радикальних кроків у цій незаконно розвʼязаній війні. В наданні такої допомоги існувала юридична проблема, як долучити російські активи. Але зараз розглядають можливість оподаткування прибутків від них, і це не суперечить законодавству.

Країни G7 пішли на такий крок через те, що мають чітке розуміння: цю війну, що суперечить міжнародному праву, треба закінчити. Європейські країни мусять дуже обережно керувати своєю економікою, адже її “просідання” може привести до перемоги Росії, чого однозначно не можна допустити. 

Налаштовані рішуче

Поводження з конфіскованими російськими активами – частина цього протистояння. При фактичній їх передачі можуть виникнути значні юридичні перепони. Щоб такої ситуації не виникло, лідери Євросоюзу планують в жовтні організувати зустріч, під час якої будуть вимагати рішучих дій щодо використання заморожених російських активів. 

За попередніми оцінками, наразі в Європі є 280 млрд доларів заморожених російських активів, тому йдеться про значний важіль впливу. 

Головним противником такого варіанту розвʼязання проблеми фінансування України є Німеччина. Саме в цьому і полягає проблема: очікується одностайність від всіх членів ЄС. Представник німецького уряду попередив, що робити нічого подібного не можна, адже невідомо, яку реакцію це викличе. До того ж, таких дій можуть почати вимагати і інші країни, що потерпають від агресії, і тоді це викличе справжній крах економіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *