Українська земля подорожчала майже вдвічі

Незважаючи на війну, протягом 2022 року ціна на гектар землі в Україні виросла на 47%. На початку бойових дій передбачалося, що вона різко впаде, особливо за умови довгого перебігу агресії. Проте, ринок землі за минулий рік не став кризовим, навіть навпаки.

Початок продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні щороку стартує з 1 липня. За півроку активність закупівельних транзакцій перевершила всі сподівання: їх було здійснено більше 142,9 тис загальною сумою на 322,2 тис гектарів. Ці дані надано Міністерством аграрної політики.

Зам час повномасштабного вторгнення Росії українці уклали 42 тис угод, які стосуються майже 77 тис гектарів. Навіть перед закінченням 2022 року ринок землі не завмер: тільки за останню декаду грудня реалізували 5,4 тис правочинів на 11 тис гектарів.

Чим пояснюється ціна

За логікою ціна на землю в країні, де точиться війна, падає. Чим же викликане пожвавлення і як довго воно триватиме? 1 гектар зараз в середньому коштує 52,5 тис. Роком раніше його можна купити за 35,6 тис гривень.

Причин такої ціни кілька:

  • виведення великої кількості орних земель з користування через окупацію або воєнні дії, що викликає певний дефіцит;
  • поступове падіння курсу долара, що викликає підвищення ціни в гривнях;
  • прогноз щодо значного підвищення ціни зерна в наступному році через харчову кризу в світі.

Найдорожча земля на грудень 2022 року у Івано-Франківській області (292,7 тис. грн), а найдешевша – у Сумській (10,53 тис).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *