Українці потрапили в боргове болото

За минулий рік кількість непрацюючих кредитів, які протерміновані більше ніж на 90 днів, значно зросла. Така доля спіткає не лише ті кредити, які були укладені до війни, але й ті, що розпочалися за останні 12 місяців. Багато хто, сподіваючись, що курс долара злетить до неба, взяв значні позики в банках. Тепер з виплатами існують великі проблеми.

Але стала помітна така особливість: хоча прострочки тривають більше трьох місяців, банки не поспішають з позовами на українців. Експерти кажуть, що це ознака запланованого продажу боргів колекторам у майбутньому.

Сумнівні лідери

Лідером про прострочках виявився ПриватБанк, даний показник у нього сягнув 86% від всіх кредитів. При цьому судових справ відкрито менше, ніж до війни: як ПриватБанк, так і Ощадбанк у 2022 році надали вдвічі менше позовів, ніж у 2021. В А-Банку позовна робота знизилась в цей період втричі.

Як повернути своє

Банк після довготривалого протермінування виплат по кредиту обирає один із шляхів:

  • подання позову в суд, щоб боржник повернув кошти боргу та сплатив за судовий процес;
  • перепродаж боргу компанії-колектору.

У другому випадку частка, яку повертає собі банк, перебуває на рівні біля 10%. Часто продаж боргового портфеля відбувається за заниженою ціною компаніям, які створені посадовими особами самого банку через третіх осіб. Така корупційна схема приводить до надприбутків у майбутньому та збитків для самої фінансової установи. 

Крок вперед, два назад

Останнім часом в Україні процедура повернення кредитних коштів банкам через суди була покращена, здійснювався контроль за поданням позовів, засідань, рішень, що підвищило рівень довіри від НБУ і імідж фінансової системи країни. Проте, схоже, що війна відкинула Україну в цьому відношенні щонайменше на десять років назад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *