Чим загрожують для Пекіна і Вашингтона нові економічні санкції США проти КНР

Днями влада США оголосила про введення додаткових санкцій щодо Китайської Народної Республіки за співпрацю КНР з оборонними підприємствами Ірану. Передбачається, що найближчим часом Сполучені Штати повністю заборонять доступ на свій ринок для низки великих китайських фірм. Незважаючи на заяву низки міжнародних експертів, що вказані обмеження вдарять насамперед по американській економіці, Вашингтон відмовляється «йти назад». І це логічно.

Справа в тому, що зазначені санкції стосуються одразу п’яти компаній з Китаю, які протягом останніх кількох місяців активно постачають Тегерану запчастини та технології для виробництва безпілотних літальних апаратів військового призначення. За деякими даними, оборот подібної китайсько-іранської співпраці вже перевищив $100 млн., і в найближчому майбутньому ця сума зростатиме в геометричній прогресії. Китайська продукція надходить безпосередньо на заводи іранської авіабудівної корпорації HESA, що випускають БПЛА типу Shahed-136. Згодом ці безпілотники застосовуються Росією для завдання ударів по стратегічних об’єктах в Україні.

Раніше президент Ірану Сейїд Ебрахім Раїсі на зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпін заявив про намір «активно зміцнювати партнерські контакти з Піднебесною у всіх сферах», включаючи оборонну промисловість. “Ми не повинні в цих питаннях звертати увагу на думку Вашингтона”, – резюмував, зокрема, Раїсі. Цю думку розділив китайський керівник, який залишив за Тегераном та Пекіном самостійно вирішувати двосторонні питання у галузі геополітики та економіки.

При цьому нові обмеження, введені Вашингтоном, незважаючи на свою незначність, можуть негативно позначитися на окремих сферах китайського імпорту. «Таким чином, Пекін загалом втратить понад $300 мільйонів потенційного прибутку, – зазначив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – На перепрофілювання «заборонених США підприємств» під альтернативні ринки збуту КНР знадобиться щонайменше півроку та додаткові фінансові кошти». Водночас аналітик наголосив, що ці санкції неодмінно позначаться і на самих США. «Окрім іншого, відповідні компанії виробляли комп’ютерне обладнання та контент для високоточних технологій. Втрати Америки також обчислюватимуться чималими сумами», – сказав він.

Як би там не було, представники Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки, яке регулює законодавство у сфері санкцій, заявило про намір розширити пакет обмежень проти КНР. «Вашингтон планує продемонструвати свою непохитність у справі боротьби за прозорість експортно-імпортних операцій у світовому торговому середовищі», – йдеться у заяві відомства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *