Чи впаде курс долара після розширення БРІКС

Після онлайн-виступу на саміті БРІКС в Йоганнесбурзі, де Путін заявив про “незворотню дедоларізіцію”, декотрі економічні аналітики передбачали просідання долара. Після розширення блоку трьома новими членами така перспектива була теоретично ймовірною. Але вже через добу одна з ведучих міжнародних платіжних систем SWIFT оприлюднила дані щодо частки долара в світовій торгівлі, що прояснило ситуацію. 

Рекорди і антирекорди

SWIFT провела детальну статистику, яка охоплює біля 200 млн транзакцій. Результати система надає раз на рік. 

За останні десять років динаміка наступна:

  • липень 2013 року – у американській валюті проходило біля 30% транзакцій у світі;
  • липень 2023 року – 46% транзакцій відповідно.

Тобто, частка долара в світовій торгівлі за цей період збільшилась на 50%. Процес і надалі глобалізується.

П – “постійність”

Цього року Путін заявив про “незворотню дедоларізацію”, яка набирає обертів. Минулого року він розповів, що долар вже почав “скукожуватися”. Але чи є на даний момент реальна альтернатива долару?

Дані опитувань показують, що самі росіяни ставляться до євро з меншою довірою, ніж до долара. Можливо, це обумовлено тим, що євро – валюта набагато молодша. Вона виникла після утворення Євросоюзу, який багатьма сприймається як непевний політичний проект порівняно зі стабільним США.

БРІКС періодично піднімає питання про введення нової валюти, яка б використовувалася в членах-країнах блоку, проте до етапу втілення такої ідеї або хоча б до обговорення цього проекту справа ще жодного разу не дійшла. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *