Чи загрожує світовій економіці криза через можливий дефолт у США?

Представники американського Білого Дому офіційно заявили про небезпеку різкого падіння вартості цінних паперів США на світових біржах, а також подальшого дефолту, який може спричинити економіку десятків держав світу. За деякими даними, команда чинного президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена розробляє стратегію «термінового виходу із ситуації». Вихід буде знайдено, упевнені вашингтонські аналітики.

А може, й ні. Вся справа в тому, що на сьогоднішній день державний борг США становить $31,4 трильйона – суму, для накопичення якої 20 розвиненим країнам світу (так званої «Великої двадцятки») знадобиться щонайменше півстоліття. При цьому у Вашингтоні, визнаючи всю складність зупинки, пропонують підвищити максимальну дозволену «стелю» зовнішніх боргових зобов’язань Штатів. «Навіть якщо це викличе виток інфляції, ми зможемо до певної міри врегулювати біржові ризики», – заявив один із радників Байдена. І відразу обмовився, заявивши, що стовідсоткових гарантій успіху в цій справі на даний момент не може дати ніхто.

За словами самого Байдена, представники Республіканської партії США, які фактично контролюють одну з палат вищого законодавчого органу країни, мають разом із місцевими демократами проголосувати за збільшення державних видатків. «Ми повинні відкинути внутрішньополітичні чвари і вирішити цю проблему, оскільки в іншому випадку на нас і наших партнерів чекають серйозні неприємності», – резюмував господар Білого Дому.

Байден правий, але лише частково. Якщо протягом найближчих кількох днів Вашингтону не вдасться «вирішити» зазначену проблему, фондові ринки в Сполучених Штатах втратять до 45% свого прибутку, а мільйони американців просто втратять роботу. Більше того, місцева влада не зможе регулярно виплачувати пенсії та допомогу з безробіття. «Це може призвести до соціального вибуху, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський аналітик Вільям Конноллі. – Що ж до світової економіки, від можливого дефолту США постраждають насамперед ті країни, чий фінансовий добробут залежить виключно від курсу долара Сполучених Штатів. Поза всякими сумнівами, до цього увійдуть Канада, Мексика, низка країн Центральної та Південної Америки, а також деякі африканські та азіатські держави».

Як стверджують незалежні оглядачі, згадані процеси не торкнуться Європейського союзу із його відносно потужною валютою євро. Крім того, істотних фінансових неприємностей не варто очікувати на Китай і його найближчих союзників, включаючи Росію та Індію.

Як би там не було, світ уважно стежить за економічною ситуацією у Сполучених Штатах. Чи вдасться Вашингтону уникнути дефолту, ми дізнаємося вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *